Crna Gora: Mandić i Knežević negirali optužbe

Zvaničnici opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević negirali su optužbe da su dio organizovane kriminalne grupe koja je na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine pripremala teroristički napad u toj zemlji. 

Mandić je ocijenio da je u pitanju montirani proces koji ima za cilj da ojača Demokratsku partiju socijalista (DPS), a oslabi opoziciju, odnosno DF, prenosi Tanjug.

On je novinarima u Podgorici rekao da je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića upozorio da se nalazi na, kako je kazao, veoma klizavom terenu kada je ušao u proces dokazivanja i vezivanja lažnog državnog udara za DF, prenijela je RTCG.

Mandić je saopštio da želi što prije da se završi cijeli slučaj i da niko iz DF-a nema nikakve veze sa njim. Naveo je i da u DF-u moraju da izbjegnu „dinamite“ koji se nalaze u temeljima procesa.

“To je pravno nevaljana odluka da se ukine imunitet meni i kolegi (Milanu) Kneževiću. I onda može da se desi da se pri kraju postupka, kad bude trebalo da se donese presuda, neko sjeti da baš u tom slučaju skidanja imuniteta nije ispoštovan Ustav i zakon, i da se obori čitav naš slučaj, što mi ne želimo.”

Mandić je rekao da je Katniću dao pismeni podnesak da im se na pravno valjan način ukine imunitet, kako bi se postupak vodio tako da se što prije utvrdi istina. Dodao je i da niko iz DF-a nije imao zle namjere 16. oktobra.

“Niko iz DF-a nije bio u nikakvom kontaktu sa ljudima koje spominje glavni specijalni tužilac. To ćemo lagano dokazati da ni sa Rusima, kao ni sa državljanima Srbije nismo imali nikakve kontakte”, kazao je Mandić.

Krivicu je na saslušanju negirao i Knežević: „Od 16. oktobra, kategorički tvrdim da ni sa jednim optuženim ni licem iz afere takozvani državni udar nijesam imao nikad ni telefonski, ni vizuelni, niti bio kakav kontakt. Niti sam ja, niti bilo ko iz DF-a učestvovao u planiranju krvoprolića i rušenju držvanog poretka“, kazao je Knežević.

‘Umiješanost pojedinaca iz DF-a’

Dvadeset i pet osoba, protiv kojih se vodi postupak, terete se da su planirali nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta i likvidaciju bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Nakon izlaska iz zgrade Tužilaštva, Mandić je kazao da je postupak koji se vodi protiv članova Fronta montirani politički proces i da je odluka Skupštine o skidanju imuniteta njemu i Kneževiću nezakonita. Saslušanje se nastavlja u petak.

Ranije je specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao za radio Antena M da Tužilaštvo treba da utvrdi da li su Mandić i Knežević znali za plan koji je osmislio Rus Eduard Širokov, označen kao glavni organizator osujećenog državnog udara.

Po njegovim riječima, umiješanost pojedinaca iz DF-a već je dokazana pred sudom u slučaju četvorice članova grupe, osumnjičenih za umiješanost, a koji su se nagodili sa Tužilaštvom i priznali krivicu.

Tužilac: Umiješani ruski državni organi

Prema sumnjama Tužilaštva, čelnici Fronta trebalo je da predvode nasilan upad u Skupštinu te da proglase izbornu pobjedu tog opozicionog saveza. Plan je podrazumijevao i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Mandiću i Kneževiću je Skupština prošle sedmice ukinula imunitet na zahtjev specijalnog tužioca koji je to tražio i zbog privođenja ove dvojice poslanika.

Obavezujućim uputstvom vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, međutim, predložio specijalnom tužiocu da odustane od privođenja dvojice čelnika DF-a, smatrajući da ono nije potrebno.

Katnić je saopštio da razumije odluku specijalnog tužioca, da je ona donesena u “izmenjenim okolnostima” , jer se “prijetilo građanskim ratom”.

Tužilac je prvi put javno saopštio da su pored “ruskih nacionalista” u pokušaj terorizma umiješani određeni državni organi Rusije, “na kojoj je da to ispita”.

U tom smislu pomenuo je glavnoosumnjičenog Eduarda Širokova za koga tvrdi da mu je to lažni identitet, da se on zove Šišmakov i da je bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj iz koje je, kako je rekao, protjeran zbog špijunaže.

Lavrov: Neosnovane optužbe

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su neosnovani navodi da je Rusija pomogla u organizovanju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori prošle godine.

Izjava Lavrova usljedila je nakon što je britanski list Telegraph, pozivajući se na izvore iz Vlade Velike Britanije, objavio da je Rusija planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Ðukanovića i da zbaci njegovu vladu prošle godine.

Prethodno je Ambasada Rusije u Londonu odbacila navode britanskog lista o umiješanosti Moskve u pokušaj rušenja ustavnog poretka Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera i agencije