Crna Gora nema podataka o mesu iz 1982.

Svim carinarnicama je naloženo da poduzmu mjere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa (AP)

Pošiljka, odnosno tovar mesa iz 1982. godine nije stigao na kontejnerski terminal Slobodne zone Bar, niti je crnogorska Uprava carina dobila informacija o prispijeću takve pošiljke, kazali su danas iz Uprave carine Crne Gore na upit Al Jazeere.

Kažu kako je dobijanje informacije o stizanju takve pošiljke standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u luku Bar.

„U Slobodnoj carinskoj zoni na kontejnerskom terminalu nalaze se pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim, inspekcijskim službama, kao i operateru u Luci Bar“, dodaju iz crnogorske Uprave carine.

Kontaktirali smo i obje kompanije koje kontroliraju odvojene dijelove Luke Bar – one u državnom i one u privatnom vlasništvu.

Deda Đelović, jedan od direktora Luke Bar AD, kompanije koja je u državnom vlasništu, ali bi se uskoro trebala privatizirati, rekao je za Al Jazeeru kako pošiljka zamrznutog mesa, o kojoj su jučer izvijestili iz Uprave carine Srbije, nije došla u ovaj dio luke.

Isti odgovor smo dobili i iz AD Port of Adria, privatne kompanije koja kontrolira drugi dio ove crnogorske luke.

Nema indicija

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije Nenad Petrović izjavio je danas, povodom informacija da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, kako za sada nema nikakvih indicija da je takva pošiljka ušla u tu luku.

„Za sad nema indicija da se takva pošiljka uopšte i približila luci Bar. Do sad nijedna pošiljka, nijedan brod koji je došao, a došla su dva, nije prenosio zamrznuto meso“, kazao je Petrović u izjavi za Tanjug.

Dodao je kako mu nije poznato odakle je potekla takva informacija koju su preneli mediji, te kako je vjerovatno reč o neformalnoj informaciji.

Petrović je rekaokako da je srbijanska Uprava za veterinu trenutno u koordiniranoj akciji sa Veterinarskom službom Crne Gore i kako se prati bilo koja pošiljka koja pristiže u Bar.

„Za sad je stvar apsolutno pod kontrolom. Tri veterinarske službe su alarmirane u isto vreme, radi se o koordiniranoj akciji, i u stalnom smo kontaktu sa bosanskom službom“, izjavio je Petrović.

Uprava za veterinu je, kako ističe, poduzela dodatne mjere, odnosno koordinirane akcije sa ostalim službama i pojačana je kontrola na graničnim prelazima.

„Uprava za veterinu, kao organ Uprave i kao organ koji se bavi zdravljem ljudi i zdravljem životinja, na bilo koju informaciju koja može da nanese štetu ili životinjama ili zdravlju ljudi, reaguje pojačanim kontroloma i merama koje bi sprečile eventualnu mogućnost bilo koje zloupotrebe šverca ili ilegalnog prelaska, a sve u cilju zdravlja ljudi“, istakao je Petrović.

Pojačane kontrole granice

Uprava carina Srbije jučer je saopćila kako je dobila obavještenje da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine i kako su poduzete sve mjere da ne stigne na tržište Srbije.

Svim carinarnicama je naloženo da poduzmu mjere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu, navodi se u saopćenju.

Na graničnim prelazima prolazak tovara živog ili zamrznutog mesa ionako nije moguć, ukoliko ga ne prati propisana isprava koju izdaje granična veterinarska inspekcija, objašnjava se u saopćenju Uprave carine Srbije.

Glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević za Al Jazeeru je kazao kako nema nikakvih upozorenja povodom ovog slučaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije