Crna Gora nije uvela sankcije Rusiji

Đukanović: Ne možemo jednom nogom biti u Evropskoj uniji, a drugom protiv Evropske unije (Al Jazeera)

Crnogorski premijer Milo Ðukanović izjavio je danas pred Parlamentom da Crna Gora “nije uvela nikakve sankcije Rusiji”.

“Crna Gora je uradila samo ono za šta vjerujem da nas i vi podržavate. Vi podržavate evropske integracije. Mi smo u pregovorima sa Evropskom unijom. Mjere nisu sankcije, već restriktivne mjere prema jednom broju pojedinaca, koje je uvela EU. I mi imamo obavezu da pratimo EU”, pojasnio je.

“Ne možemo jednom nogom biti u EU, a drugom protiv EU-a”, kazao je crnogorski premijer.

Dodao je da je Crna Gora učinila ono što su joj bile obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om i podržala odluku Brisela da se zamrzne imovina i računi određenog broja ukrajinskih zvaničnika.

Crna Gora nije priznala održavanje referenduma na Krimu. Zajedno sa Albanijom pridružila se sankcijama EU-a protiv bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i članova njegove administracije.

BiH bez konsenzusa o Ukrajini

Nakon što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo konsenzus o rezoluciji o Ukrajini, član Predsjedništva Nebojša Radmanović pojasnio je zašto je glasao protiv te rezolucije.

„Prvo, sam komesar za proširenje je sam rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije stupio na snagu i da su za to krivi lideri političkih partija koje nisu u stanju da se dogovore oko nekih ustavnih promjena. No, i da je stupio na snagu, želim da vas podsjetim da u njemu ne stoji obavezno provođenje spoljne politike koju neko zacrta mimo naših stavova, nego postepeno prilagođavanje spoljnopolitičkim stavovima Evropske unije“, rekao je Nebojša Radmanović.

Smatra da je situacija u Ukrajini “konfuzna” i da se nisu mogli načelno dogovoriti o tri pitanja, a to su: legalitet vlasti, princip samoopredjeljenja i teritorijalni integritet te zemlje. Dodao je da, zbog neslaganja u vezi s nekim vanjskopolitičkim pitanjima, ne smiju biti narušeni dobri odnosi kojima teže sva tri člana Predsjedništva.

Izvor: Agencije