Crna Gora obilježava devet godina nezavisnosti

Godine 2006. za nezavisnu Crne Goru izjasnilo se 55,5 posto građana koji su izašli na referendum (Anadolija)

Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti nizom svečanih aktivnosti. Tako će predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić danas položiti vijenac Petru II Petroviću Njegošu u Mauzoleju na Lovćenu.

Prema naredbi predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, jučer je povodom Dana nezavisnosti izvršena počasna artiljerijska paljba na Cetinju.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je u srijedu da je obnovom nezavisnosti i međunarodnim priznanjem stvoren preduvjet za izgradnju Crne Gore prema mjeri potreba građana, u duhu vlastitih razvojnih specifičnosti, u skladu sa standardima Evrope 21. stoljeća.

“I zaista, nakon devet godina stojimo s obnoviteljskim bremenom odgovornosti, radosni što ponosno možemo reći da mi jesmo u neprekidnom progresu, u istrajnom, mjerljivom i vidljivom napretku, na unutrašnjem i međunarodnom planu”, naglasio je Đukanović.

Put ka referendumu

Godine 2006, 21. maja, za nezavisnu Crne Goru izjasnilo se 55,5 posto građana koji su izašli na referendum. Prema zvaničnim rezultatima, za opstanak zajedničke države sa Srbijom bilo je 44,5 posto birača.

Nezavisnost Crne Gore proglašena je 3. juna 2006. godine, dok je 28. juna te godine postala 192. članica Ujedinjenih naroda, a 11. maja 2007. godine članica Vijeća Evrope.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu posredstvom slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

U višemjesečnim pregovorima najviše sporenja bilo je o većini koja je potrebna da bi referendum uspio, da bi, uz posredovanje EU, na kraju dogovoreno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da ga podrži 55 posto izašlih birača.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije.

Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj su neradni dani u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije