Crna Gora: Odgođeno suđenje optuženima za terorizam

Prije nego je i počelo današnje suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, odloženo je nakon što je advokat Miroje Jovanović zatražio izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i svih tužilaca u specijalnom tužilaštvu u procesu koji se vodi pred Višim sudom.

Vijeće sudije Suzane Mugoša odložilo je pretres.

Jedan od lidera DF-a i osumnjičenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine Milan Knežević saopćio je kako je današnje suđenje njemu i kolegi Andriji Mandiću „politički montiran proces“. Lider Nove Andrija Mandić uoči početka suđenja novinarima je rekao kako proces, koji je danas trebao početi na Višem sudu, „liči na bombaški proces iz 1907. godine“.

On je rekao kako se nada da će razbiti „lažne konstrukcije“ specijalnog tužioca Katnića i zaustaviti državni teror na DF-om.

Reakcija Advokatske komore

Pretresu nisu pristupili optuženi Eduard Šišmakov, Vladimir Popov, Predrag Bogićević i Nemanja Ristić kojima se sudi u odsustvu.

Jovanović, advokat Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića, rekao je kako je nekoliko branilaca Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijelo zahtjev za izuzeće glavnog specijalnog tužioca i svih tužilaca u postupku.

On je rekao kako je glavni specijalni tužilac izvršio „potpuno pristrasan pristup predmetu tako što je javno učinio dostupnim razgovore, transkripte, ne samo branilaca i branjenika, nego međusobnu komunikaciju advokata“.

„Jasno je da glavni specijalni tužilac i tužilac iz Specijalnog tužilaštva Saša Čađenović momentalno moraju obustaviti rad u odnosu na ovaj predmet“, kazao je on., te dodao kako je predmet „kontaminiran komunikacijom branilaca“.

To je, rekao je Jovanović, skandalozno, zbog čega je reagirala Advokatska komora Crne Gore.

‘Napad planiran u stranoj državi’

Suđenje je trebalo trajati 20. i 21. jula, a za pokušaj terorizma optuženi su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević.

Osim njih, na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva su ruski državljani Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Predsjednik crnogorske vlade Duško Marković izjavio je ranije da je napad na dan parlamentarnih izbora planiran u stranoj državi, a da je interes bio da se Crna Gora zaustavi na putu integracija.

“Nismo mi birali kada će taj čin da se izvede, nismo mi birali aktere. Mi smo kao država bili u obavezi da to spriječimo – bili izbori ili ne”, naglasio je Marković.

Viši sud u Podgorici oduzeo je ranije pasoše čelnicima DF-a Mandiću i Kneževiću.

Izvor: Agencije