Crna Gora: Omogućiti bogatima da troše

Posle sedam godina čekanja, Crna Gora postala je članica Svetske trgovinske organizacije. Čin koji će za tu državu značiti mnogo, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu. Između ostalog, tek sada Crna Gora može ozbiljno da razmišlja o početku pregovora sa Evropskom unijom, ali i o pristupu tržištima drugih zemalja pod povoljnim uslovima.

– Mi u Crnoj Gori baštinimo politiku otvorenosti, što je vrlo važan preduslov za sve ekonomije, a posebno male. Jednostavno u maloj ekonomiji ne postoje mogućnosti ako je ona zatvorena. Svetska trgovinska organizacija predstavlja najbolji mogući doprinos otvorenosti ekonomije. To predstavlja i vrlo značajno prizanje za nas po pitanju usvajanja onoga što su najznačajniji evropski standardi, kaže ministar ekonomije Vladimir Kavarić”.

Signal investitorima

Prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju signal je i stranim investitorima da je ekonomski sistem stabilan, a smanjuje se i faktor rizika za potencijalne ulagače, kojih ni dosada nije falilo Crnoj Gori, bar ne u turizmu. Ko misli da Crna Gora za koju godinu neće postati ekskluzivna primorska destinacija za goste sa prilično dubokim džepom, prevario se. Logika kojom idu u Crnoj Gori je zdrava. Nemamo toliku obalu da bi smo imali luksuz da razvijamo neki drugi turizam osim luksuznog. Ono što je Crna Gora već sada donekle omogućila bogatijim turistima jeste da potroše novac. Sunčanje, iće i piće, zastarelo je razmišljanje o turizmu. Ako neko ko ima jahtu vrednu par miliona evra doplovi do obale a vi mu ne pružite vrhunusku uslugu marine, vrhunski shoping, noćni život, okušavanje kockarske sreće i još mnogo toga, taj gost je došao tada i ko zna kada.

Porto Montegro u Tivtu, investicija je vredna 600 miliona evra. Do sada je uloženo oko 100 miliona. Reč je o najsavremenijoj marini na ovom delu Jadrana, sa luksuznim restoranima i prodavnicama. Prvi stambeni kompleks otvoren je pre godinu dana a svih 29 stanova prodato je po ceni od 6 do 8 hiljada evra po kvadratu. Da se investicija isplatila, govori i to da su, iako je decembar, svi vezovi zazuzeti. Dobar primer i kako nekadašnje vojno pristanište može da postane najluksuznija marina na Jadranu.

Tu se neće stati. Nedaleko od Porto Montenegro, kompanija za nekretnine “Catar Diar” kupila je 24 hektara zemljišta. U naredne dve ipo godini na tom prostor biće izgrađeni ekskluzivni hoteli, stanovi, apartmani, shoping centri i sportski tereni. Vrednost investicije je 250 miliona evra.

U pojedinim oblastima Crna Gora ne čeka strane investitore. U narednom periodu velika ulaganja očekuju se i u dva aerodrome, u Podogorici i Tivtu. Podgoričiki i Tivatski aerodrom bili su među najružnijima u regionu. Ko se seća stare zgrade terminala u Podogorici, zna o čemu pišem. Slika oba aerodroma sada je drastično promenjena, posebno podgoričkog. Devastirana zgrada starog terminala, rekonstruisana je i dobila je namenu upravne zgrade. Sagrađen je novi savremeni terminal, a kako stvari sada stoje i on će uskoro postati tesan za putnike koje opslužuje. Već sada broj putnika udvostručio se u odnosu na 2003.godinu, a 2030.godine očekuje se 3.000.000 putnika. Postojeći kapaciteti neće biti dovoljni pa je vlada usvojila Master plan razvoja aerodroma. Vrednost projekta je 100 miliona evra.

Program razvoja

Direktor JP “Aerodromi Crne Gore”, Milovan Đuričković kaže da se u narednih 5 godina očekuje vrlo zahtevan program razvoja.

– Taj program predviđa investicije u svim segmentima aerodromskog poslovanja, od gradnje novih terminalnih zgrada na oba aerdroma do širenja kapaciteta u onom delu koji mi zovemo manevarske površine pa do svih drugih uslužnih delatnosti.

Zbog svetske ekonomske krize broj direktnih stranih investicija beleži pad u poslednje dve godine. Iako je situacija u toj oblasti teška, daleko je od dramatične, a vlada čini napore da kroz zakone, ubrzanje procedura i osavremenjivanje državne uprave, učini da Crna Gora ostane privlačna stranim investitorima.

Izvor: Al Jazeera