Oglasi

Crna Gora otvara poglavlje kojim odlučuje o sudbini eura

Do sada je otvoreno 30 od ukupno 33 poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, dok su privremeno zatvorena tri poglavlja.
Najmanja plata isplaćena u maju ove godine bila je u MakedonijiEPA - Ilustracija

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Europskoj uniji, koja se u ponedjeljak održava u Luksemburgu, Crna Gora će otvoriti Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija, javlja Anadolija.

Crna Gora je do sada otvorila 30 od ukupno 33 poglavlja u pregovorima s EU-om, dok je privremeno zatvorila tri poglavlja.

Poglavlje o ekonomskoj i monetarnoj uniji odnosi se na članice EU-a koje su prihvatile euro kao zajedničku valutu, a koje čine Europsku monetarnu uniju.

Monetarna unija predstavlja najviši nivo monetarnih integracija, a zasniva se na harmonizaciji monetarnih politika zemalja članica i uvođenju jedinstvene valute, zajedničkim monetarnim rezervama, zajedničkoj središnjoj banci i jedinstvenoj monetarnoj politici.

Jedno od pitanja koje se treba riješiti u okviru ovog pregovaračkog poglavlja jeste i pitanje hoće li Crna Gora zadržati euro kao službenu valutu.

Euro u Crnoj Gori od 2002. godine

Iako nije članica EU-a, Crna Gora je euro kao valutu uvela 2002. godine.

Osim u Crnoj Gori, euro se koristi kao službena valuta i na Kosovu.

Članice eurozone, odnosno države u okviru EU-a koje koriste euro, abecednim redom su: Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Malta, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Sukladno posebnom ugovoru, prihvatile su ga Andora, Monako, San Marino i Vatikan, dok su Crna Gora i Kosovo to učinile unilateralno, ali uz "blagoslov" članica EU-a.

Još su tri valute - konvertibilna marka u Bosni i Hercegovini, lev u Bugarskoj i eskudo na Zelenortskim otocima - fiksnim tečajem vezane uz euro.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.