Crna Gora: Počeli razgovori o prelaznoj vladi

Lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je nedavno da „prelazna vlada“ nije prioritet, ali je ipak odlučio da predstavnici SDP-a razgovaraju sa opozicijom (EPA)

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori započeli su danas razgovore sa predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP), kako bi im predstavili koncept o prelaznoj vladi, javlja agencija Anadolija.

Prema najavama iz Demokratskog fronta (DF), koji je inicirao ovu ideju, prelazna vla­da bi ima­la oročeni man­dat i tri osnov­na za­dat­ka: hit­ne eko­nom­ske mje­re da se za­u­sta­vi so­ci­jal­na dra­ma, dekrimi­na­li­za­ci­ja dru­štva i pri­pre­ma pr­vih re­gu­lar­nih iz­bo­ra.

Sastanku u Skupštini Crne Gore prisustvuju lideri DF-a i Pozitivne Crne Gore (PCG) Miodrag Lekić i Darko Pajović, funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović i Veselin Bakić; Goran Danilović i Branko Radulović iz DF-a, kao i koordinator Građanskog pokreta Žarko Rakčević i nezavisni poslanik Dritan Abazović.

Na sastanku sa predstavnicima opozicije ispred SDP-a prisustvuju poslanici Rifat Rastoder, Borislav Banović, Džavid Šabović i Mićo Orlandić.

Prijetnje protestima

Predstavnici opozicije pozvali su ranije i predstavnike Demokratske partije socijalista (DPS) i manjinskih partija na sastanak na kojem bi im, kako su naveli, obrazložili inicijativu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Međutim, iz DPS-a je stigao odgovor da nisu zainteresirani za ovakav prijedlog, sa čime su se složile i manjinske stranke.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je nedavno da „prelazna vlada“ nije prioritet, ali je ipak odlučio da predstavnici SDP-a razgovaraju sa opozicijom o predloženom konceptu.

Iz Demokratskog fronta su ranije poručili da će organizirati proteste ukoliko ne dođe do formiranja prelazne vlade.

Izvor: Agencije