Crna Gora: Protesti zbog kriznog poreza

Crnogorska Unija slobodnih sindikata najavila je za ponedjeljak protest ispred Parlamenta zbog namjere Vlade da uvede krizni porez od dodatnih tri posto na zarade zaposlenih, ali i mogućnost odgađanja početka drugog polugodišta u školama.

I dok su i poslodavci protiv rasta poreza, u crnogorskoj Vladi odgovaraju da je neophodan kako bi se smanjio deficit državne kase i zaštitili najugroženiji.

Dvorište osnovne škole Pavle Rovinski u utorak je bilo prazno. Zimski raspust traje do ponedjeljka, a pitanje je da li će polugodište početi, kaže nastavnik Slobodan Savović.

Neprihvatljiv položaj

Njegova plata je 485 eura. Ako bude uveden dodatni porez na zarade od tri posto, država bi mu uzela 23 eura.

Na sva postojeća poskupljenja to je previše, kaže Slobodan.

„Apsolutno je neprihvatljiv moj položaj u društvu i normalno je da ću da se svim silama, uz granice koje mi zakon dozvoljava, boriti protiv ovoga“, kaže nastavnik Slobodan Savović.

Slobodan je jedan od onih koji će na poziv Unije slobodnih sindikata 28. januara demonstrirati ispred Parlamenta i tražiti da poslanici ne glasaju za povećanje poreza na dohodak.

Država, ističu u sindikatu, mora naći druga rješenja.

„Smatramo da je cifra od 17 miliona eura, kolika treba da bude ušteda u budžetu,  izuzetno mala, bagatelna, da zbog takve cifre, koja je mnogo manja od onih kada smo spašavali pojedine banke i tajkune, ne bi smjela destabilizirati socijalni mir u Crnoj Gori“, navodi Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Krizni porez na dohodak od dodatnih tri posto primjenjivao bi se do kraja godine i odnosi se na zaposlene sa preko 400 eura bruto, odnosno 270 eura neto zarade. Naprimjer, onima sa 300 eura država bi uzimala 14, a onima sa 450, 21 euro.

Razlog je, kažu, smanjenje deficita budžeta i zaštita najsiromašnijih.

„Tim mjerama želimo da štitimo one koji su najugroženiji, a to su penzioneri sa najnižim primanjima, radnici sa najnižim primanjima i sve druge socijalne kategorije“, ističe ministar finansija Radoje Žugić.

Povećanje poreza na dohodak sa devet na 12 posto kritiziraju i poslodavci. Traže da država ne donosi jednostrane odluke, već da konsultira socijalne partnere.

Konačna odluka

U suprotnom, smatraju da bi to moglo ugroziti privredu.

„Kako ćete sada da dođete u situaciju da smanjite plate radnicima? Šta se dešava, da li to motiviše radnika da radi? Jednostavno je problem u tome koliko daljih nameta može privreda da izdrži“, navodi Budimir Raičković iz Unije poslodavaca Crne Gore.

„Konačnu odluku o tome hoće li se poraz na dohodak fizičkih lica povećati tri posto ili ne, donijeće parlament Crne Gore na sjednici 28. januara”, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Izvor: Al Jazeera