Crna Gora prva u redu za NATO

Fischer: Crna Gora uspješno provodi sve potrebne reforme na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u (EPA)

Njemačka neće kočiti proces pristupanja Crne Gore NATO-u, rekao je veleposlanik te zemlje u Crnoj Gori Pius Fischer te dodao kako je Crna Gora “prva u redu” za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U izjavi za podgoričku televiziju Atlas time je demantirao pisanje lista Dan, koji se pozivao na izjavu glasnogovornika Vlade Njemačke, za koju Fischer kaže kako je ili izvučena iz konteksta ili pogrešno protumačena, prenosi Tanjug.

Njemački veleposlanik kaže kako je Crna Gora prva u redu za NATO, ali kako ima još posla koji treba uraditi do dostizanja NATO standarda.

Prva stvar je, kaže Fischer, da Crna Gora riješi slučajeve napada na novinare.

Njemačka podupire napore Crne Gore da ispuni sve potrebne uvjete na putu prema članstvu u NATO-u, rekao je.

Dodao je kako će se, ukoliko NATO summit u Walesu bude summit proširenja, svaka zemlja – potencijalni kandidat, promatrati posebno.

“Uspjeh svake zemlje vrednovat će se prema reformama koje je provela u područjima vojske, obavještajne službe, a posebno uspjeh u području vladavine prava. Te reforme bit će ključne hoće li neku zemlju pozvati u članstvo ili ne. Ono što je sigurno, Crna Gora prva je u redu”, kaže Fischer.

Problem – napadi na medije

Podgorički dnevnik Dan u srijedu je objavio kako je glasnogovornik Vlade Njemačke Steffen Seibert rekao da u ovom trenutku ne vidi neophodnost proširenja na istok.

Prema pisaju tog lista, kazao je da proširenje nije na listi neophodnih stvari, unatoč stremljenju pojedinih zemalja prema članstvu u NATO-u, među kojima je i Crna Gora.

“Čak nije ni spomenuo Crnu Goru, kao ni bilo koju drugu zemlju koja teži postati članicom NATO-a u kontekstu koji je objavljen”, objašnjava njemački veleposlanik.

Fischer kaže kako Crna Gora uspješno provodi sve potrebne reforme na putu prema Europskoj uniji i NATO-u, kako je politička volja za tim evidentna, ali i kako ima još posla u ispunjavanju ciljeva.

Kao dobre primjere navodi sudjelovanje u uhićenju osumnjičenoga za krijumčarenje kokaina Darka Šarića i rješavanje slučaja napada na novinarku Dana u Nikšiću, ali dodaje kako je potrebno uložiti još napora, prvenstveno u slučajevima napada na medije.

Izvor: Agencije