Crna Gora: Raskol u SDP-u, upitna koalicija

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić, pozvao je dvojicu ministara koji su napustili tu stranku da vrate mandate i u Vladi. Ministri, koji su iz stranke izašli zbog neprihvatanja prijedloga o podjeli stranačkih funkcija, odbijaju napustiti Vladu.

SDP je godinama u vlasti s Demokratskom partijom socijalista premijera Mila Đukanovića. Zato se otvara pitanje mogu li ostavke dovesti do prijevremenih izbora u Crnoj Gori.

Raskol socijaldemokrata, o kojem se pričalo mjesecima, kulminirao je na sjednici Glavnog odbora. Stranku je napustilo dvadesetak članova, predvođenih dvojicom ministara u crnogorskoj Vladi, koji to namjeravaju i ostati.

Ključna reakcija Đukanovića

“Ja i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, imamo legitimitet da nastavimo da radimo u Vladi. Vladajuća koalicija, što se nas tiče, i dalje ima istu podršku u Parlamentu”, tvrdi Ivan Brajović, ministar saobraćaja i pomorstva.

Krivokapić je pozvao dojučerašnje kolege da vrate mandat, što će, kaže, tražiti i stranački organi.

“Ono što je u demokratiji jasan princip, da partija koja vam je dala mandat, njoj ga dugujete i svi odgovorni i politički časni ljudi dužni su da vrate onome ko im ga je dao. Svima nama je SDP dao mandat, nisu nas birali pojedinačno, i ja očekujem da će se na tom elementarnom nivou zadržati svi koji će da se bave javnim poslom, bilo da su članovi SDP-a ili ne”, rekao je Krivokapić.

Smjena ministara, smatra on, ne bi ugrozila rad Vlade.

“Za političke analitičare jedno od glavnih pitanja je kako će na jučerašnja dešavanja odreagovati crnogorski premijer Milo Đukanović, političar koji sa socijaldemokratama ima koalicioni sporazum, 17 godina zajedničkog staža na vlasti, ali i ozbiljne trzavice posljednjih mjeseci – da li će podržati ministre koji su napustili SDP, ili prihvatiti njihovu zamjenu?“, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere, Milica Marinović.

‘Političko samoubistvo’

Od odgovora, kaže analitičar Zlatko Vujović, zavisi da li Crnu Goru najesen čekaju novi prijevremeni izbori.

“Ukoliko Đukanović podrži takvu odluku, Krivokapiću ostaje jedino da napusti Vladu i raskine koaliciju. Bilo bi političko samoubistvo za Brajovićevu grupaciju da su dali takvu izjavu, a da prije toga nisu obezbijedili Đukanovićevu podršku. Ako jesu, ako je Đukanović spreman da kaže Krivokapiću – to će biti moji ministri do kraja mandata, to znači da je i Đukanović spreman da ide u konfrontaciju”, kaže Vujović.

Ukoliko Đukanović ipak popusti i dozvoli smjenu ministara, vladajuću koaliciju, tvrdi Vujović, čeka suho koegzistiranje do decembra, kada će se odlučiti o pozivu Crne Gore za ulazak u NATO.

Izvor: Al Jazeera