Crna Gora: Sporan zakon o oduzimanju imovine

Poslanici crnogorskog Parlamenta raspravljali su o prijedlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, kojim se prvi put u toj zemlji posebnim dokumentom definira ova mjera.

Vlada smatra ovaj zakon važnim instrumentom u borbi sa organiziranim kriminalom. Opozicija, međutim, tvrdi da državi fale rezultati i politička volja da ga primijeni, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Od Darka Šarića, osuđenog za šverc kokaina, i Safeta Kalića, osumnjičenog za pranje novca od krijumčarenja droge, Crna Gora je privremeno oduzela imovinu vrijednu više od 40 miliona eura.

Ovakvi slučajevi trenutno se rješavaju kroz dva krivična zakona. Prema riječima ministra pravde, uskoro bi to trebalo da tretira Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pazin je rekao: “Zakon sadrži uslove i postupak za oduzimanje imovinske koristi. Podrazumijeva i privremeno oduzimanje imovine, međunarodnom terminologijom zamrzavanje, freezing, kao i zapljenu pokretne imovine sa jedne strane, a sa druge trajno oduzimanje imovinske koristi.”

Lista krivičnih mjera

Zakonom je definirano i kako se upravlja oduzetom imovinom, a lista krivičnih djela za koje sljeduje ova mjera je proširena.

Ipak, u dijelu crnogorske opozicije smatraju da će zakon zaobići one koji su se, kako tvrde, obogatili od organiziranog kriminala posljednjih 20 godina.

“Sama činjenica da nema retroaktivno dejstvo i da podvlači crtu na postojeće stanje umanjuje sve moguće pozitivne efekte koje bi s obzirom da su norme vrlo ozbiljne mogao da ima”, ocijenio je Emilo Labudović iz Demokratskog fronta.

Kako se država bori sa kriminalom, opozicija ilustrira medijskim naslovima da je jedna od firmi oduzetih Darku Šariću data na upravljanje njegovom bliskom saradniku.

Milan Knežević iz Demokratske narodne partije je rekao: “Da li je ta konfiskovana imovina koja je kasnije prodata njegovim advokatima, njegovim partnerima, pobratimima, kumovima ili interesno povezanim licima u stvari dio plana da se ta firma uposli u izgradnju autoputa?”

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS podsjeća da Crna Gora nema nijednu pravosnažnu presudu za organizirani kriminal i korupciju na visokom nivou.

“Postoji opasnost da ovaj zakon posluži za nešto sto je bila praksa sudova za fingiranje statistike i pravljenje lažne statistike kao prikazivanja navodno postojanja volje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ocijenio je Veselin Radulović iz MANS-a.

I MANS i opozicija smatraju da bi imovina trebala da se oduzima i političarima koji ne mogu da dokažu njeno porijeklo. No, donošenje posebnog zakona o neosnovanom bogaćenju javnih funkcionera Vlada je odbila.

Izvor: Al Jazeera