Crna Gora: Turisti žrtve u sudaru jahte i jedrilice

Ovo je druga tragedija na crnogorskom moru za sedam dana (Al Jazeera)

Poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilia Agneska Pjaskovska (46) smrtno su stradali u pomorskoj nesreći koja se oko 12 sati dogodila na moru u zaljevu Trašte u blizini Tivta.

Kako javljaju crnogorski mediji, došlo je do sudara motorne jahte “Flipper” pod britanskom zastavom i jedrilice koja je plovila pod zastavom Poljske.

Jahtom “Flipper” upravljao je skiper Ivan Fatović (30) iz Tivta, a u momentu udara, poljska jedrilica nije plovila na jedra, već na motor, prenose podgoričke Vijesti.

Na “Flipperu” je, pored skipera, bilo troje odraslih osoba, među kojima i vlasnik broda ruski državljanin i dvoje djece, ali niko od njih nije povrijeđen.

Zajedno sa stradalim skiperom i putnicom, na „Karukeri“ je bilo ukupno 11 osoba među kojima i petero djece. Jedna osoba sa jedrilice je navodno, pri sudaru pala u more, ali ju je ubrzo pokupila i spasila jedna od jahti koje su prolazile u blizini, prenose Vijesti.

Druga nesreća

“Spašeno je sedmero djece i pet odraslih osoba”, kazao je portalu CdM direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Stradali putnici prevezeni su do marine Zelenika gdje su ih dočekale i pregledale ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. “Flipper” je do Zelenike stigao vozeći na vlastiti pogon.

U toku je istraga o okolnostima nesreće.

Ovo je druga nesreća na crnogorskom moru za sedam dana.

Prošle sedmice u Ulcinju su poginuli majka i sin, državljani Slovenije, kada je “banana”, koja je bila zakačena za skuter, a u kojoj se nalazila porodica, udarila u brod koji je prevozio turiste. Kćerka i otac su u ovoj nesreći povrijeđeni.

Izvor: Agencije