Crna Gora u evropskom vrhu po konzumiranju duhana

Pušenje je stvar ukorijenjenih navika (EPA)

Crna Gora je u evropskom vrhu po pitanju unosa soli, fizičkoj neaktivnosti, gojaznosti, konzumiranju alkoholnih pića, kao i duhana i duhanskih proizvoda, što posebno zabrinjava, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

Po njegovim riječima, kolektivno ili narodno zdravlje u Crnoj Gori je i dalje talac naslijeđa, nezdravih navika i stilova života.

“Kada se radi o naslijeđu, ono se, prije svega, odnosi na ishranu, gdje, bez obzira što smo mediteranska zemlja, i dalje koristimo dosta rafiniranih mesnih prerađevina, gaziranih i zaslađenih napitaka, usoljenog mesa i posebno alkoholnih pića”, kazao je Mugoša za agenciju Mina.

Usađene navike od mladosti

Napomenuo je kako posebnu poteškoću predstavlja činjenica da se u svim navedenim stanjima radi o navikama koje su duboko usađeni i od rane mladosti usvojeni obrasci ponašanja, koji su veoma teški za promjenu, odvikavanje i odbacivanje.

“Usvajanje zdravih stilova života, uz umjerenost u ishrani, najbolji je recept za očuvanje zdravlja, uz obilje fizičke aktivnosti, dosta sna i adekvatan odmor od svakodnevnih poslova”, istaknuo je.

Mugoša je dodao kako je ljudski organizam gotovo pa savršena mašina, koja treba redovan rad, poput fizičke aktivnosti, ali i adekvatno održavanje, odnosno zdrave stilove života i pravilnu ishranu.

Izvor: Agencije