Crna Gora u Vijeću UN-a za ljudska prava

Od bivših jugoslovenskih republika, do sada su podršku Generalne skupštine za članstvo u Vijeću dobile samo Slovenija i BiH (AFP)

Crna Gora primljena je ponedjeljak u Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava, nakon što su za njenu kandidaturu glasale 182 od ukupno 193 članice Generalne skupštine UN-a.

U skladu sa rezolucijom Generalne skupštine kojom je Vijeće osnovano, glavni kriteriji za prijem su doprinos kandidata unapređenju i zaštiti ljudskih prava, kao i dobrovoljno preuzete obaveze koje kandidat namjerava u punoj mjeri ispuniti tokom svog trogodišnjeg članstva. 

Crna Gora je kandidaturu za članstvo podnijela 2008. godine. 

Kršenje prava

“Od bivših jugoslovenskih republika, do sada su podršku Generalne skupštine za članstvo u Vijeću dobile samo Slovenija i Bosna i Hercegovina, što potvrđuje da je riječ o izuzetnom uspjehu za mladu crnogorsku diplomatiju”, navedeno je u saopćenju crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Države članice dužne su aktivno učestvovati u donošenju odluka i djelovanju Vijeća, u smjeru davanja preporuka Generalnoj skupštini UN-a za dalji razvoj međunarodnih ljudskih prava i rješavanje slučajeva njihovog kršenja, te poštovati ključne principe Vijeća – univerzalnost, nepristrasnost, objektivnost, neselektivnost i konstruktivnost međunarodnog dijaloga i saradnje. 

Udruge za zaštitu ljudskih prava razočarane su izborom nekih zemalja u to vijeće, a zbog kršenja ljudskih prava.

“Sve dok ne bude pravog natjecanja za mjesto u Vijeću UN-a za ljudska prava, pravila za članstvo će ostati i dalje samo teorija”, kazala je Peggy Hicks iz Human Rights Watcha.

Crna Gora bit će članica Vijeća od naredne do 2015. godine, a njenu kandidaturu pozdravio je prošle sedmice generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon.

Osim Crne Gore, Istočnu Evropu u Vijeću će predstavljati i Estonija. 

Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Irska izabrane su kao predstavnice grupe zapadnih zemalja.

Afriku će predstavljati Etiopija, Kenija i Siera Leone, Aziju će predstavljati Japan, Kazahstan, Pakistan, Južna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok će Latinsku Ameriku i Karibe predstavljati Argentina, Brazil i Venezuela.

Izvor: Agencije