Crna Gora: Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine u Prijedoru

Tužilaštvo BiH najavjulje da će ispitati motive i razloge osoba koje šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa (Al Jazeera)

Na osnovu potjernice koju je pravosuđe Bosne i Hercegovine raspisalo na zahtjev tužitelja iz posebnog odjela za ratne zločine, na području Crne Gore uhapšen je osumnjičeni Slobodan Knežević, rođen 21. oktobra 1968. u Prijedoru.

Za njim je Sud Bosne i Hercegovine, na zahtjev Tužilaštva te države, odredio mjeru pritvora te je realizovano raspisivanje Interpolove potjernice. 

Pravosudni organi Crne Gore odredili su ekstradicijski pritvor osumnjičenom i pokrenuli proceduru za izručenje.

Privođenja i ubistva

Knežević je pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i osumnjičen je da je u julu 1992. učestvovao u nezakonitom lišavanju slobode približno 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe (Ljubija).

Knežević je također osumnjičen da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog civila ispred Doma u mjestu Miska Glava.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini, državama regije i širom svijeta, preduzima aktivnosti na lociranju, lišavanju slobode i izručenju u Bosnu i Hercegovinu osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije