Crna Gora: Uhapšeni osumnjičeni za nerede na utakmici

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Crne Gore i Rusije (EPA)

Crnogorska policija uhapsila je sve osumnjičene za nerede na kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici za Evropsko prvenstvo između Crne Gore i Rusije, koja se igrala prošlog petka, ali koja je zbog incidenata prekinuta u 67. minuti kod neriješenog rezultata 0:0, saopćeno je u utorak.

Glavni osumnjičeni Luka Lazarević, sin jednog od čelnika navijačke grupe “Varvari”, sam se prije dva dana, u prisustvu svog advokata predao policiji, pošto su videosnimci otkrili njegov identitet.

Nasilničko ponašanje

Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je Osnovnom sudu u Podgorici optužni prijedlog protiv Lazarevića zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja na sportskoj utakmici ili javnom skupu.

“Optuženom je stavljeno na teret da je 27. marta u 20 sati i 46 minuta, za vrijeme međunarodne nogometne utakmice Crna Gora-Rusija, na gradskom stadionu Pod Goricom, sa sjeverne tribine bacio na nogometni teren zapaljenu baklju u pravcu golmana reprezentacije Rusije i pogodio ga u predjelu vrata”, stoji u saopćenju.

Podgorička policija uhapsila je još nekoliko osoba iz Podgorice i Nikšića koji su bacali upaljene baklje pored samog terena ili su upaljačima, sitnim kovanim novcem ili nekim drugim tvrdim predmetima gađali aktere ove utakmice, sumnjajući da su također počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja.

Crnogorski mediji i sportski radnici ovih dana ističu kako je incident na meču s Rusijom za duže vrijeme udaljio Crnu Goru od međunarodnog nogometnog takmičenja.

UEFA je pokrenula i službeno disciplinski postupak protiv Crne Gore i Rusije zbog navijačkih nereda u petak u Podgorici.

Nedolično ponašanje

Utakmica je prekinuta kada je ruski nogometaš Dmitrij Kombarov pogođen predmetom s tribina, a prije toga je već u prvim sekundama duela bakljom pogođen ruski golman Igor Akinfejev, dok je u poluvremenu došlo do sukoba navijačkih grupa na tribinama.

UEFA tereti Crnu Goru zbog loše organizacije utakmice, a protiv oba nacionalna saveza pokrenut je postupak zbog bacanja baklji, petardi i drugih predmeta na teren te nedoličnog ponašanja navijača.

Ruski nogometni savez je već uputio protestno pismo UEFA-i u kojem se traži da se utakmica registrira pobjedom 3:0 za Rusiju.

Izvor: Agencije