Crna Gora: Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore izglasao je danas ukidanje imuniteta poslanicima crnogorskog Parlamenta iz Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Odbor će predložiti Skupštini da odobri pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora protiv Mandića i Kneževića, po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva.

Sumnja se kako su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore ranije je proširilo istragu o pokušaju terorističkog napada 16. oktobra prošle godine, na dan parlamentarnih izbora.

Prethodno je zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta Skupštini Crne Gore podnio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Mandića je krajem prošle godine saslušao policijski inspektor po nalogu Specijalnog tužilaštva u vezi sa slučajem pokušaja državnog udara.

Uhapšen Mandićev vozač

Demokratski front, kojem je na čelu Mandić, prije nekoliko dana oštro je reagirao zbog hapšenja Mihaila Čađenovića, Mandićevog vozača.

Čađenović se dovodi u vezu s pokušajem terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle jeseni.

Prethodno je priveden po nalogu tužioca zbog, kako je navedeno, “postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije”.

Mandić je na konferenciji za novinare rekao kako je “Čađenović bez ijedne mrlje u radnoj biografiji”.

Prema riječima Čađenovićevog advokata Slobodana Smolovića, njegovog klijenta saslušao je Katnić, nakon čega mu je odredio tužilački pritvor.

Prepirka Đukanovića i Mandića

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je kako “ima razumijevanja za nervozu” Andrije Mandića, predsjednika Nove srpske demokratije, koji je prethodno izjavio da će “za svačiju glavu iz Demokratskog fronta odletjeti još nečija”.

“Vidimo da se klupko istrage za ono što se pripremalo 16. oktobra odmotava. Vidimo da je sve bliže nekima od njih. Vidimo da je panika u njihovim redovima. Pokušavaju da na taj način zaustave istragu. Pokušavaju da zaustave državne organe koji se bave istragom, što je, apsolutno sam uvjeren, nemoguća misija”, ocijenio je Đukanović, a prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Po njegovim riječima, “da je bilo po planovima Demokratskog fronta, odavno bi letjele glave po Crnoj Gori”.

“Znali bi u DPS-u da odgovore, jer nisu kukavice. Ipak, glave ne lete, jer upravo DPS vodi razumnu politiku”, smatra Đukanović.

Dio uhapšenih priznao krivicu

Dio grupe od 14 srbijanskih državljana, uhapšenih 16. oktobra prošle godine zbog sumnje za kriminalno udruživanje i pripremanje terorističkog napada u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisao je ranije s tužiocima sporazum o priznanju krivice, dok dio o tome pregovara, potvrđeno je Al Jazeeri.

Kazne na koje su potpisnici sporazuma pristali kreću se od tri do pet mjeseci zatvora.

Bivši šef srbijanske Žandarmerije Bratislav Dikić, koji je među osumnjičenima, ranije je negirao krivicu.

Konačnu riječ o sporazumima dat će vijeće Višeg suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije