Crna Gora: Ulcinjani biraju lokalnu vlast

Izborima u Ulcinju počeo je period lokalnih izbora u Crnoj Gori. Građani će u sljedećim mjesecima glasati za vlast u još 15 općina, među njima i u Podgorici.

O lokalnim koalicijama već uveliko se pregovara, posebno u glavnom gradu, koji bi mogao biti ogledalo onoga što će se događati na nivou države.

Na lokalnim izborima u najjužnijoj crnogorskoj opštini, Ulcinju, više od 19 hiljada birača glasa za osam partija i jednu koaliciju. Dok političari obećavaju, građani se nadaju, izvještava Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

“Pet hiljada stanovnika je pobjeglo odavde, vrijeme da se nešto pozitivno dešava”, kaže Admir, Stanovnik Ulcinja.

Ulcinjanka Nena očekuje da se omladina zaposli i da životni standard bude bolji nego što jeste.

“Nekih promjena velikih neće biti ali, ipak da se osjete promjene”, očekuje Vera, stanovnica Ulcinja.

Vladajući podijeljeni u Podgorici

“Ulcinj je samo prva u nizu od 16 crnogorskih opština koje čekaju izbori u narednih nekoliko mjeseci. Glavna koplja već se lome oko toga ko će imati vlast u ovoj zgradi, ko će upravljati Podgoricom u kojoj živi trećina stanovništva Crne Gore”, izvještava Milica Marinović.

Spor o kandidatima za prvog čovjeka glavnog grada podijelio je vladajuću koaliciju – socijaldemokrate su okrenule leđa Demokratskoj partiji socijalista i sa opozicionom pozitivnom Crnom Gorom formirale lokalni tzv. državotvorni blok.

“Građanima Podgorice  želimo da ponudimo jedan novi model saradnje i pol subjekta koji bi mogao da bude vrlo uspješan i dovede do smjene DPS-a u Podgorici koji bi neminovno vodili ka većim društvenim promjenama u cijeloj zemlji”, kaže Dritan Abazović, funkcioner partije Pozitivna Crna Gora.

Dok se čeka reakcija ostalih opozicionih stranaka, partija aktuelnog premijera Mila Đukanovića nije previše zabrinuta.

Sigurni su u pobjedu u Podgorici i opstanak vladajuće koalicije.

“Ja sam siguran, pošto je Podgorica samo jedna od 22 opštine, da to neće poremetiti stanje na državnom nivou”, smatra Tarzan Milošević, funkcioner Demokratske partije socijalista.

Važni izbori

Analitičar Zlatko Vujović ne misli tako. Kaže da su izbori u Podgorici itekako važni i da zavisno od rezultata mogu inicirati promjene u državi.

“Neki izuzetno dobar rezultat, veći od očekivanog mogao bi da dovede SDP do toga da raskinu koaliciju i onda bismo imali vanredne parlamentarne izbore, a umjeren rezultat do prekomponovanja vlasti i rekonstrukcije Vlade”, ocijenio je Vujović.

Lokalni izbori u Podgorici još nisu raspisani, a po zakonu trebali bi se održati najkasnije do osmog maja.

Izvor: Al Jazeera