Crna Gora: Za dobrovoljno služenje vojske plata 250 do 300 eura

Crna Gora, Vojska, Vojnici, VCG
Iduće će godine u Crnoj Gori dvije grupe od po 50 mladića i djevojaka služiti dobrovoljno vojni rok (mod.gov.me)

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse crnogorskog Ministarstva obrane Mihailo Volkov izjavio je u nedjelju da bi vojnička plaća u toj zemlji tijekom trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka trebala biti između 250 i 300 eura.

Volkov je u programu RTCG najavio da će Ministarstvo obrane s osobama koje će biti upućene na vojničku obuku zaključiti ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obveze.

“Taj mladi čovjek će imati obezbijeđenu ishranu, smještaj, vojničku opremu, uniformu, osiguranje u slučaju povrede, naknadu putnih troškova i imaće obezbijeđenu vojničku platu. Očekujem, saglasno budžetu za narednu godinu, da ta vojnička plata bude između 250 i 300 evra, što je zaista kvalitetno i motivišuće”, rekao je Volkov, kako prenosi Tanjug.

Vojni propisi, tradicija, obuka rukovanja oružjem

On je najavio da će se “budući vojnici upoznavati sa vojnim propisima, tradicijom vojske i države Crne Gore, proći će obuku rukovanja naoružanjem, a imaće mogućnost da rukuju sa najmanje četiri puške”.

RTCG navodi da bi oglas crnogorskog Ministarstva obrane trebalo biti objavljen krajem ove ili početkom iduće godine.

Crnogorski mediji su sredinom studenog objavili da ova zemlja uvodi dobrovoljni vojni rok.

Od 2006. Vojska Crne Gore nije imala klasične regrute, a vojni rok je ukinut.

Obrambeni koncept zasniva se sada na profesionalnim formacijama u skladu s potrebama i ekonomskim mogućnostima Crne Gore. 

To će se promijeniti 2019. godine, kada će dvije grupe od po 50 mladića i djevojaka služiti dobrovoljno vojni rok.

Izvor: Agencije