Crnadak: Ambasadorica u Hagu mora postupiti po mojoj uputi

Crnadak ističe da Izetbegović instruira Ambasadu BiH u Hagu da zanemari njegove instrukcije (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u odgovoru bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću kaže, da on, u skladu s važećim zakonodavstvom BiH ima ovlaštenje za saradnju s međunarodnim organizacijama, ali i sa drugim tijelima i međunarodnim institucijama.

Crnadak se oglasio povodom Izetbegovićevog navoda da je ministar vanjskih poslova BiH “zloupotrijebio položaj” time što je Međunarodnom sudu pravde u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašten odlukom Predsjedništva BiH.

U pismu koje je Crnadak uputio MSP-u, ističe se da je Izetbegovićeva odluka da pokrene reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, donesena izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

“Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija, korespondencija s ovim tijelom je u mojoj nadležnosti”, navodi se u pismu.

Crnadak ističe da Izetbegović instruira Ambasadu BiH u Hagu da zanemari instrukcije ministra vanjskih poslova i ne proslijedi pismo koje je uputio sudu u Hagu.

“Snosim punu odgovornost za sadržaj pisma i ambasador nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji”, naglašava Crnadak i dodaje da kršenjem naredbe ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković krši Zakon o institucijama BiH.

Crnadak optužuje Izetbegovića da vrši pritisak i podstrekivanje za nezakonito djelovanje ambasadorice u Hagu.

Kršenje zakona

“Ambasador BiH u Hagu, neizvršavanjem instrukcije ministra direktno krši Zakon o radu u institucijama BiH i mene onemogućava u ispunjavanju svojih prava i obaveza iz zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, dok vi svojim postupcima vršite pritisak i podstrekivanje na takvo nezakonito činjenje ambasadora”, ističe Crnadak i dodaje da će “ambasador počiniti težu povredu službene dužnosti, što neminovno dovodi do odgovornosti u skladu sa pomenutim zakonom”.

Šef bh. diplomatije tvrdi da je Izetbegovića informisao da u pomenutom dopisu ambasadorki BiH u Hagu nije preduzimao bilo kakve radnje koje su pravno obavezujuće za BiH, koje stvaraju bilo kakve obaveze bilo kojoj instituciji u BiH, niti je prenosio zvaničan stav u ime BiH, za koji ne postoje odluke nadležnih organa i institucija.

“Pored toga, dužan sam vas upoznati da ovakvo unilateralno, nezakonito instruisanje ambasadora BiH u svijetu od strane pojedinih članova Predsjedništva može dovesti do krize u funkcionisanju DKP mreže BiH”, navodi se u pismu.

U slučaju da se Izetbegovićeva instrukcija primijeni i na sve dopise svih drugih ministara i institucija u svim ambasadama BiH u svijetu, u komunikaciji sa svim drugim međunarodnim organizacijama, kako i sa svim subjektima međunarodnih odnosa, to bi, ističe Crnadak, značilo da nijedan dopis, pismo ili bilo koji drugi akt neće moći biti upućen iz ambasada i stalnih misija, ukoliko ne postoji odluka Predsjedništva BiH o tome.

“Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvijek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni, kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadoru u Hagu”, zaključuje Crnadak u pismu upućenom Izetbegoviću.

Izvor: Agencije