Crnadak: BiH nije pred raspadom

Crnadak je najavio da će lično pitati Lajčaka smatra li da će se BiH raspasti (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak poručio je da “BiH nije pred raspadom”, komentirajući tako izjavu ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, po kojem je stanje na Zapadnom Balkanu kritično, a dvjema državama prijeti raspad, od kojih je jedna BiH.  

“Ne mislim da će do raspada doći. Mislim da se na primjeru revizije [presude po] tužbi BiH protiv Srbije [za genocid] pokazalo ustvari koliko je važno da se držimo Ustava BiH, da se držimo zakona, da se držimo potrebe za unutrašnjim dogovorom i potrebe za poštovanjem ovlaštenja i prava druge i treće strane u BiH. Onog momenta kada se tu napravi faul, sportskim riječnikom kazano, onog momenta kada tu dođe do debalansa, odnosno ugrožavanja balansa koji je uspostavljen Daytonom i Ustavom BiH i zakonima, onda smo u problemu. To se zapravo sada demonstriralo”, rekao je Crnadak agenciji Anadolija.

Podsjeća i da je Lajčak dao izjavu, ali je kasnije slijedilo objašnjenje po kojem njegova izjava nije baš najbolje interpretirana.

“Suzdržao bih se od komentara njegove izjave dok se ne čujem ili ne vidim sa njim, a biće to uskoro. Želim da vidim šta je imao tačno na umu, jer on je definitivno prijatelj BiH, neko ko to dobro razumije, zna dosta ljudi ovdje, uvijek je dobro informisan i volio bih da čujem tačno šta su mu razmišljanja i šta je htio da kaže prije nego što bi dao neki komentar”, napomenuo je Crnadak.

‘Pokušaj udara na institucije’

Govoreći o krizi vlasti, odnosno postoji li parlamentarna većina na razini BiH i kako će funkcionirati vlast do kraja mandata, Crnadak kaže kako postoje “dvije grupe stvari koje treba posmatrati”.

“Vidjeli smo da postoji dosta ne do kraja definisanih stvari, posebno među partnerima u Federaciji BiH. I sada imamo ovu novu situaciju nakon tog jednostranog poteza oko revizije tužbe  BiH protiv Srbije. I jedno i drugo će očigledno imati svoje reperkusije. Vidjeli ste da postoji određena vrsta zastoja u radu institucija na nivou BiH. Mi smo iz Saveza za promjene odlučni da ne ulazimo u blokadu u smislu nepojavljivanja, u smislu zaustavljanja rada tih institucija, ali sigurno da će sve određene posljedice imati”, naveo je Crnadak.

Najavio je i kako će Savez za promjene, “dok se ne raščisti situacija, biti fokusiran isključivo na one potpuno životne stvari, odnosno stvari koje baš ne trpe velika odgađanja”.

“Ovo što se desilo bio je nezabilježen pokušaj udara na institucije preko kojeg ne mogu preći tek tako. U posljednje vrijeme se u BiH pokazalo da su dvije najveće opasnosti za evropski put zapravo opšti politički ambijent, odnosno mogućnost određenih političkih natezanja preko leđa evropskog puta i kršenje dejtonskog balansa, odnosno pokušaj uzurpacije i privatizacije institucija”, smatra Crnadak.

“Ako te dvije opasnosti izbjegnemo, onda nam je put otvoren, onda sam ubijeđen da nas čeka, ako ne na kraju ove, onda već na samom početku iduće godine, odluka o sticanju zvaničnog statusa kandidata u EU. Mislim da Upitnik sâm po sebi uopšte nije problematičan. Bolji će odgovor dati situacija sa Mehanizmom koordinacije, da li će se on pokazati kao efikasan, da li ćemo biti u stanju da iskristališemo kroz njega te jedinstvene stavove prema EU, a prihvatljive za sve unutar zemlje i to je suština ovih odgovora”, naveo je Crnadak. 

Vučićeva posjeta ohrabruje

Potvrdio je i kako je pričao više puta sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem otkako je pokrenuta priča o reviziji presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

“Oni razumiju da ovo nije bitka koju su prema njima počeli svi u BiH. I uglavnom u Beogradu doživljavaju sve ovo kao jednu, pa ne baš čak ni kao bošnjačku, nego privatnu aktivnost [člana Predsjedništva BiH] Bakira Izetbegovića. Mislim da je taj njihov stav, to njihovo razumijevanje za ono što se ovdje dešava ustvari dobar pokazatelj da ima nade da ti odnosi ne odu, kako bih rekao, nepovratno u lošem smjeru”, naglasio je Crnadak.

Po njemu, ohrabrujući je potez odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Sarajevo 16. ožujka, na pripremni sastanak premijera Zapadnog Balkana pred konferenciju u Trstu.

“Vjerujem da će biti značajan korak u daljnjoj izgradnji odnosa BiH i Srbije i izgradnje bošnjačko-srpskog dijaloga na pravim osnovama”, zaključuje Crnadak.

Izvor: Agencije