Crnadak: BiH želi pojednostaviti vizne procedure s Kosovom

Iako BiH neće priznati Kosovo u mandatu ove vlasti, život mora teći normalno, kaže Crnadak (Anadolija)

Bosna i Hercegovina je spremna ući u razgovore i o pojednostavljivanju viznih procedura i međusobnog priznavanja dokumenata sa Kosovom i sve će to raditi poštujući razgovore koji se vode između Beograda i Prištine te uvažavajući poziciju bh. susjeda Srbije, rekao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

„Naše opredjeljenje je da ne može i neće biti priznanja Kosova u mandatu ove vlasti na bh. nivou, ali da život mora da teče dalje na normalan način koliko god je to moguće“, rekao je Crnadak za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li ponovo očekuje probleme sa Kosovom oko priznavanja dokumenata BiH, nakon što je nedavno najavljena odluka da se bh. tablice neće priznavati na Kosovu, pa povučena, kao i da li će doći do liberalizacije viznog režima, Crnadak je rekao kako je sve na Prištini.

„To su sve razumna pitanja, ali u ovom trenutku niti ja, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, niti Bosna i Hercegovina nisu adresa za ta pitanja zato što sve to potpuno na strani Prištine. Mi smo u nekoliko navrata, nakon odluke Savjeta ministara BiH da se ide u pojednostavljenje vizne procedure, pokušali da zakažemo sastanke na ekspertnom nivou uz posredovanje Evropske komisije u Crnoj Gori, međutim nikako nije bilo odgovora sa druge strane. Ja zaista ne znam šta mi više da radimo da se tu stvari pokrenu“, rekao je Crnadak.

Šef diplomatije BiH rekao je i šta se od Prištine konkretno očekuje.

„Za početak, [Kosovo] treba našim ekspertima da da termin kada mogu da sjednu u Crnoj Gori da dođu do sadržaja tih budućih promjena. To je sada vrlo tehnička stvar, ali jednostavno se ne dešava”, upozorava Crnadak.

‘Bez logičnog objašnjenja’

„Prije svega, trebaju se desiti ekspertski razgovori da ne trčimo pred rudu nego da ne donosimo zaključke preuranjeno kuda će to odvesti, ali mi smo spremni na razgovore na pojednostavljivanju viznih procedura i o mogućnosti priznavanja pojedinih dokumenata poštujući i razgovore koji se vode između Beograda i Prištine i, prije svega, uvažavajući poziciju našeg susjeda Srbije“, ističe.

Na upit koji će biti budući koraci BiH na rješavanju otvorenih pitanja sa Kosovom, ministar vanjskih poslova BiH je kazao:

„Mi smo u dva navrata pokretali inicijativu posredstvom Evropske komisije, jer mi ne komuniciramo direktno zato što ne postoje diplomatski odnosi između Prištine i BiH. Dakle, pokretali smo u dva navrata inicijativu, nije bilo odgovora. Kada će se to desiti, zaista ne znam. A, o svemu ovome na jednoj od narednih sjednica bit će informacija i na Savjetu ministara BiH koju priprema Ministarstvo inostranih poslova BiH.“

O tome mogu li se aktuelna dešavanja protumačiti kao pokušaj Prištine da izdejstvuje priznanje, Crnadak odgovara:

„Ne znam. Ja uopšte ne razumijem zašto na našu ekspertsku inicijativu nije bilo odgovora. Nemam logično objašnjenje za to.“

Izvor: Agencije