Crnadak i Borenović: Krivična prijava protiv RTRS-a i Livnea

Crnadak i Borenović dvije sedmice od emitiranja 'Dnevnika plus', u kojem su optuženi za antisemitizam, nisu dobili termin da odgovore u istoj emisiji i istom terminu, tvrdi PDP (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i delegat u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske i predsjednik PDP-a Branislav Borenović podnijeli su uime Partije demokratskog progresa krivičnu prijavu protiv Ariea Livnea, koji se predstavlja kao šef Predstavništva RS-a u Izraelu , voditeljice “Dnevnika plus” na Radioteleviziji RS-a Vanje Furtule, urednika Informativnog programa RTRS-a Siniše Mihailovića i generalnog direktora Draška Milinovića.

PDP navodi da su Crnadak i Borenović dvije sedmice od emitiranja “Dnevnika plus”, u kojem su optuženi za antisemitizam, nisu dobili termin da odgovore u istoj emisiji i istom terminu.

U saopćenju stranke se tvrdi da je javni servis RS-a obavezan je da vodi računa o tačnom i istinitom informiranju, na šta ih obavezuje i zakon, a nikako da raspiruje mržnju i vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

S obzirom na to predstavnici RTRS-a nisu reagirali niti se ogradili od optužbi za antisemitizam, niti u emisiji, niti naknadno, Partija demokratskog progresa podnijela je, osim protiv Arie Livnea koji je optužbe izgovorio, i krivičnu prijavu protiv voditeljice emisije Furtule, urednika Informativnog programa RTRS Mihailovića i generalnog direktora RTRS-a Milinovića.

‘Niz optužbi’

PDP navodi da je u emisiji “Dnevnik plus” emitiranoj na 14. aprila 2017. godine, Arie Livne iznio niz optužbi na račun Partije demokratskog progresa i njenih funkcionera.

Povod za optužbe bila su poslanička pitanja kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a upućena Vladi RS-a u vezi sa aferom “predstavništvo Republike Srpske u Izraelu”, na koje vlast do nije dala odgovor.

“RTRS ne samo da nije postavio nijedno pitanje koje bi razjasnilo ovu aferu, u interesu javnosti Republike Srpske, nego je svojim pitanjima i insinuacijama raspirivao negativan odnos javnosti prema našoj partiji i funkcionerima. Time su nastavili lošu praksu jednostranosti i neobjektivnosti u službi vladajućeg SNSD, što je potpuno suprotno programskim principima nezavisnosti u radu”, navodi se u saopćenju PDP-a.

To ponašanje je sramotnije, navodi se, tim više što je u ovoj godini povećan iznos subvencije za javne medije (RTRS i agencija SRNA) na 1,93 miliona eura, u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 870.000 eura.

“Podsjećamo javni servis, koji je apsolutni poslušnik vladajuće partije, da subvencije ne daje ta partija iz svog budžeta, već iz budžeta koji pripada svim građanima i da su dužni da nas informišu o istini”, navodi se u saopćenju za javnost.

“Kako bismo stali u kraj bahatom i neodgovornom ponašanju javnog servisa Republike Srpske, koje je doživjelo vrhunac optužbama za antisemitizam, odlučili smo da pravdu potražimo pred pravosuđem. Arie Livne, Vanja Furtula, Siniša Mihailović i Draško Milinović u krivičnoj prijavi čiji su podnosioci Branislav Borenović i Igor Crnadak terete se da su izvršili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294. a, stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske”, poručuju iz PDP-a.

Izvor: Agencije