Crnadak na Bledu: Ukinite blokadu izvoza mlijeka iz BiH

Crnadak traži da se omogući izvoz mlijeka svima koji su uložili mnogo novca i rada i ispunili visoke standarde (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izrazio je, učestvujući na Bledskom strateškom forumu, nezadovoljstvo privrednika, ali i građana BiH zbog odluke o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u Evropsku uniju.

Učesnicima konferencije prenio je da je, osim materijalne štete, ovom zabranom nanesena šteta i evropskim snagama i evropskoj ideji u BiH, jer je izvoz zaustavljen uprkos činjenici da su svi visoki standardi EU i veoma komplikovane procedure zadovoljene.

U tom smislu, javno je apelovao na sve predstavnike Evropske unije da se navedena zabrana ukine i omogući izvoz mlijeka svima onima koji su uložili mnogo novca i rada i ispunili visoke standarde EU.

U svom izlaganju ministar Crnadak je naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine, te da je BiH posvećena stalnom unapređenju međusobnih odnosa na području Zapadnog Balkana.

Jubilarni, deseti po redu Bledski strateški forum okupio je na jednom mjestu predsjednike država, premijere, ministre vanjskih poslova i druge visoke zvaničnike velikog broja država,  brojne predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija, istaknute ličnosti iz svijeta politike i ekonomije, predstavnike akademske zajednice i medija.

Nezadovoljstvo bh. javnosti

U međuvremenu su, u Briselu, o izvozu mlijeka iz BiH u EU razgovarali direktori nadležnih agencija dvije strane. Najavljeno je da će EU o tom pitanju odlučivati sljedeće sedmice.

Izvoz mlijeka iz BiH onemogućen je prošle sedmice, a po potvrdi ministra vanjske trgovine BiH Mirka Šarovića izvoz je stopirala Hrvatska.

Šarović je prethodno izjavio kako očekuje da će žalba biti poništena te da će Bosna i Hercegovina imati samo kratku pauzu i da će se izvoz nastaviti u drugoj polovini septembra.

Zbog zaustavljanja izvoza mlijeka su uslijedile negativne reakcije bh. javnosti, a 30-ak proizvođača mlijeka sa područja Tuzlanskog kantona protestovalo je jutros ispred prodajnog objekta “Konzuma” u Gradačcu.

Izvoz: Al Jazeera i agencije