Crnadak: Nije dobro da Dodik stavlja mete ljudima na čelo

Dodik je rekao da RS u značajnom dijelu diplomatsko-konzularne mreže BiH ima neprijateljske strukture (EPA)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak odbacio je u subotu tvrdnje predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da srpski predstavnici u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH rade protiv RS-a.

“To je najveća glupost i stavljanje mete na glave tih ljudi koji pošteno rade svoj posao, a dolaze iz RS-a”, rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci, kako prenosi Fena.

Mogao bi, kaže, nabrojati brojne veleposlanike i niže rangirane diplomate koji su bili u službi i u vrijeme vlasti SNSD-a, a zaposleni su i sada te je kazao da se za te ljude ne može reći da rade protiv RS-a.

Crnadak: Apsolutno neprimjeren čin Mujezinovića

Kada su u pitanju Dodikove primjedbe jer se veleposlanik BiH u Rusiji Mustafa Mujezinović fotografirao s grupom studenata koji su istaknuli “ratnu zastavu Republike BiH”, Crnadak je ponovio da je odmah nakon što je dobio informaciju o ovom događaju informirao Predsjedništvo i osudio taj “slučaj”.

“To što je uradio ambasador Mujezinović je apsolutno neprimjereno i šteti ugledu BiH i usmjereno je protiv jednog njenog dijela, RS, jer se radi o zastavama koje su korištene tokom rata u BiH i izazivaju nelagodu u RS”, rekao je Crnadak.

Jedina institucija koja, kako je naveo, može sankcionirati takve stvari jest Predsjedništvo BiH.

Međutim, iako je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio da će tražiti smjenu veleposlanika Mujezinovića, Crnadak sumnja da će se to dogoditi jer za takvu odluku trebaju glasovati sva tri člana Predsjedništva.

‘Potpuno nerazumijevanje u strukturama’

“To pokazuje da imamo potpuno nerazumijevanje unutar DKP-a i u drugim institucijama BiH. Zamislite šta bi se dogodilo da se ambasador BiH koji dolazi iz RS-a slikao sa zastavom Vojske RS-a. Nastao bi haos”, rekao je Crnadak.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik naveo je u subotu “da RS nije imala nikakve koristi od diplomatsko-konzularne mreže BiH te da u njenom značajnom dijelu ima neprijateljske strukture”.

Izvor: Agencije