Crnadak: Nisam siguran da bi Rusija podržala nezavisnost RS-a

Crnadak: 'Rusija snažno stoji iza Dejtonskog sporazuma i ne dozvoljava bilo kakve nepravične stvari prema RS-u. Ali, Rusija ipak podržava Bosnu i Hercegovinu kao državu.' (EPA)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je da nije siguran da bi Rusija podržala samostalnost bh. entiteta Republika Srpska.

“Rusija snažno stoji iza Dejtonskog sporazuma i ne dozvoljava bilo kakve nepravične stvari prema RS-u. Ali, Rusija ipak podržava Bosnu i Hercegovinu kao državu”, rekao je Crnadak za Politiku, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Moskva ima razumijevanja i kad je u pitanju članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i daje joj podršku na tom putu.

Na pitanje ide li RS u osamostaljivanje od Bosne i Hercegovine Crnadak, koji je i potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), kaže da se postavlja pitanje mogućeg, uzimajući u obzir i sve međunarodne okolnosti.

“Mi treba da se zapitamo: kad bi i političke strukture u RS-u tako i odlučile, ko bi nas podržao?”, rekao je on.

Srbija i NATO

Crnadak navodi i da u Sarajevu 90 posto ljudi smatra da treba ukinuti entitete, jer bi, po njihovom mišljenju, to bilo najbolje za Bosnu i Hercegovinu, a da u Banjoj Luci vjerovatno 90 posto građana misli da bi bilo lijepo da je Republika Srpska nezavisna.

Povodom odluke Narodne skupštine RS-a da donese rezoluciju o vojnoj neutralnosti Crnadak kaže da su svi za saradnju s NATO-om, ali da su svi u RS-u saglasni da Bosna i Hercegovina ne treba biti član Alijanse.

“Naš je stav da RS i Srbija ne treba da budu na različitim stranama oko ovog pitanja. I dok Srbija zauzima ovakvu poziciju, ne treba očekivati da će bilo ko u RS-u podržati ulazak Bosne i Hercegovine u NATO”, rekao je Crnadak.

Izvor: Agencije