Crnadak: Posjeta delegacije Južne Osetije šteti Republici Srpskoj

Crnadak očekuje kako će RS nakon izbora imati mnogo kvalitetnije i bolje međunarodne odnose (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je danas da je posjeta delegacije samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije, predvođena njenim predsjednikom Anatolijem Bibilovim, nanijela štetu bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio da je to ministarstvo uputilo odgovor na diplomatsku notu Gruzije zbog posjete Bibilova RS-u, u kojoj je istaknuto da ni u jednom slučaju nisu bili obaviješteni o toj posjeti niti su učestvovali u njenoj organizaciji.

“Podržavam svom snagom međunarodne aktivnosti RS-a i smatram da RS mora da ima mnogo kvalitetnije međunarodne aktivnosti, ali ovo što su uradili s Južnom Osetijom nanijelo je ogromnu štetu RS-u na međunarodnom planu. To je devalviranje značaja, statusa i međunarodnog položaja RS-a. U istu ravan stavljena je RS, koju podržavaju i koju su priznale sve zemlje UN-a, te jedna regija, sumnjivog međunarodnog položaja, veličine Prnjavora. To je nešto što ne treba RS-u”, ustvrdio je šef bh. diplomatije.

Vijenci na spomeniku Čurkinu

On očekuje da će RS nakon izbora imati mnogo kvalitetnije i bolje međunarodne odnose. Postavio je pitanje zašto u RS-u nisu bili predsjednici Lombardije, Katalonije, Bavarske, moćnih regija u snažnim zemljama.

U Republici Srpskoj već drugi dan boravi predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Bibilov. Boravio je u Banjoj Luci 9. januara, na proslavi protivustavnog “Dana RS-a”, zbog čega je Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Bibilov i ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Pjotr Ivancov položili su danas u Istočnom Sarajevu vijence na spomenik ruskom diplomatu Vitaliju Čurkinu.

Izvor: Agencije