Crnadak: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a predizborna predstava

Rezolucija o vojnoj neutralnosti bh. entiteta Republika Srpska, koja je kasno noćas usvojena na sjednici skupštine RS-a, izazvala je burne reakcije domaćih i stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da nakon usvajanja rezolucije očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da obustave sve aktivnosti u pogledu približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u.

“Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO, koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han-Pijesak”, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

S druge strane, iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića poručeno je da spomenuta rezolucija koju je usvojio NSRS u krnjem sastavu, bez opozicije i koalicije Domovina, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva RS-a, prenosi Tanjug.

Opredijeljenost za NATO

Izetbegović također kaže da rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta i podsjeća da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u te podnijelo formalni zahtjev za pristupanje MAP-u (Akcijski plan za članstvo).

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da je priča u vezi s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS-a predizborna predstava podsjetivši da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus o pristupanju Evropskoj uniji, ali ne i o punopravnom članstvu u NATO-u.

“Stranke iz RS-a nisu za to da Bosna i Hercegovina bude član NATO-a i zato mislim da neće biti nekog velikog efekta, jer se suštinski ništa ne mijenja”, zaključio je Crnadak.

 

 

“Sjevernoatlantski savez ne tjera nikoga da se pridruži Savezu”, odgovoreno je danas medijima iz NATO-ovog štaba Sarajevo na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS-a.

Povodom usvajanja Rezolucije iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu navode da ona nije u nadležnosti skupštine RS-a i da je, prema Dejtonskom sporazumu, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Iz Ambasade su također dodali da bi se bilo kakav budući dijalog o tom pitanju trebao odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou, prenosi Fena.

Primat Daytona i Ustava

Da je vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija poručio je i visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je dodao da Dejtonski sporazum i Ustav imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojio NSRS.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska u noći s utorka na srijedu usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

Zasjedanju, koje je okončano u srijedu rano ujutro, nisu prisustvovali zastupnici opozicije i koalicije Domovina, koji su tražili da se taj dokument povuče s dnevnog reda, ali iz različitih razloga.

Izvor: Al Jazeera i agencije