Crnadak: U 2017. godini poboljšanje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske

'U narednoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa sa Hrvatskom', poručio je Crnadak (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je kako su vlasti u Bosni i Hercegovini opredijeljene za jačanje odnosa sa Hrvatskom u duhu dobrosusjedstva i naglasio kako u 2017. godini očekuje rješavanje konkretnih problema koji te odnose opterećuju.

Crnadak je novinarima u Sarajevu rekao kako je tokom dva dosadašnja susreta sa šefom hrvatske diplomatije Davorom Ivom Stierom potvrđena želja vlada obje države da se odnosi poboljšavaju i napreduju.

“Detaljno se radi na pripremi zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i vlade Hrvatske”, rekao je Crnadak podsjećajući na raniji načelni dogovor da se ta dugo najavljivana sjednica održi u prvom kvartalu naredne godine.

Dodao je kako je namjera tom prilikom otvoriti konkretna pitanja, poput rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, planova za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, sporazuma o evropskom partnerstvu te infrastrukturnih projekata.

Neozbiljne izjave Milorada Dodika

Crnadak je naznačio kako je pritom za Bosnu i Hercegovinu ključno rješavanje pitanja gradnje novog mosta na Savi kod Gradiške, koji bi povezao dvije zemlje.

“U narednoj godini čeka nas razdoblje popravljanja odnosa sa Hrvatskom”, poručio je Crnadak.

Glavnim izazovom za samu Bosnu i Hercegovinu opisao je nastavak evropskog puta, odnosno ispunjenje cilja da do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Ključni tehnički preduvjet koji za to valja ispuniti jest popunjavanje upitnika Evropske komisije s nešto više od 3.000 pitanja. Na tom praktičnom testu, kako je rekao Crnadak, svi u Bosni i Hercegovini sada imaju priliku pokazati jesu li zaista za evropske integracije.

Komentirajući ponovljene najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o novim referendumima, uključujući i onaj o mogućoj samostalnosti tog entiteta, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji i sam dolazi iz RS-a, rekao je da su to neozbiljne izjave.

“Nema tu nikakve ozbiljnosti”, kazao je Crnadak zaključivši kako Dodik takve priče plasira kao dio nekih novih političkih i izbornih kampanja.

Izvor: Agencije