Crne kutije iz aviona EgyptAira na popravku

Oštećena je memorija dviju crnih kutija, potvrdili su stručnjaci (Reuters)

Memorijske jedinice dviju crnih kutija EgyptAirova Airbusa koji se prije mjesec dana srušio u Sredozemno more su oštećene i idući tjedan će biti poslane u Francusku na popravak, priopćilo je egipatsko istražno povjerenstvo.

Tek će analiza uređaja koji bilježe podatke o letu omogućiti da se utvrde uzroci nesreće zrakoplova A320 koji se srušio u more, pošto je iznenada nestao s radarskih zaslona, pri čemu je poginulo 66 osoba.

“Oštećena je memorija dviju crnih kutija”, ističe povjerenstvo u priopćenju te dodaje da će idući tjedan otputovati u Francusku s dijelovima crnih kutija, koji trebaju biti popravljeni u laboratoriju Ureda za istragu i analizu, gdje će biti i uklonjene naslage soli.

Potom će biti vraćeni u Kairo, radi analize podataka u laboratoriju Ministarstva za civilno zrakoplovstvo, navodi se u priopćenju.

Uskoro i vađenje tijela

Uređaj koji zapisuje razgovor u pilotskoj kabini i uređaj koji bilježi parametre leta u dijelovima je prošlog tjedna izvukao iz mora “John Lethbridge”, brod francuske tvrtke Deep Ocean Search.

Uz to, ekipa francuskih forenzičara pridružit će se egipatskim kolegama u operacijama vađenja dijelova tijela žrtava u zoni pada zrakoplova, ističe se u priopćenju.

Pretpostavka da je uzrok nesreće terorisički napad, koju je isprva isticao Egipat, ustupa mjesto tezi tehničkog kvara.

Dvije minute prije pada u zrakoplovu se oglasila automatska uzbuna, što upućuje na prisutnost dima u kabini i na kvar računala koje je upravljalo naredbama.

Izvor: Agencije