Crno tržište iscrpljuje stanovnike Damaska

Stanovništvo kupuje i vodu za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu (EPA)

Piše: Soulafa Jabbour

Glavni grad Sirije, Damask, dočekao je početak nove godine u nezapamćenim i veoma teškim životnim uvjetima koji su se poput sjena nadvili nad životima miliona stanovnika.

Iako su se građani već navikli na nedostatak goriva, duže prekide u snabdijevanju električnom energijom i poskupljenja, oštra zima i veoma niske temperature, uz prekid vodosnabdijevanja više od dvije sedmice, dodatno je povećala patnje hiljada porodica od kojih veliki broj njih živi u izrazito lošim ekonomskim uvjetima.    

Kao i u svim dosadašnjim krizama kroz koje je Damask prolazio tokom pet ratnih godina, u posljednjih nekoliko dana crno tržište pokušava monopolizirati prodaju osnovnih životnih potrepština nametanjem cijena koje su nepristupačne za većinu domaćinstava. Crno tržište cvjeta u ovom gradu zbog prikrivenog saučesništva sirijske Vlade koja olakšava ovaj posao.

Prvo gas, zatim gorivo, a odnedavno i voda; mala šačica trgovaca ne vidi ništa loše u tome da se obogati i izvuče korist iz rastućih potreba stanovnika glavnog sirijskog grada, bez obzira što, prema prošlogodišnjoj studiji Ujedinjenih naroda, više od 80 posto stanovnika živi ispod granice siromaštva.

Abu Raed, otac petero djece, u razgovoru za Al Jazeeru kaže da nije u stanju osigurati ni ono osnovno što treba njegovoj porodici. Život u posljednjih nekoliko sedmica opisuje kao „borbu da sa svojim primanjima, koja nisu veća od stotinu hiljada sirijskih funti (oko dvije stotine dolara), osigura ogrjev, vodu i hranu.“

Šverc vodom

Ovaj pedesetogodišnji Sirijac, inače zaposlen u jednoj tekstilnoj radnji, pojašnjava da je kriza s vodom bila „kap koja je prelila čašu“.  

Voda koja se naizmjenično doprema domaćinstvima u sirijskoj prijestolnici nije dovoljna za višečlanu porodicu poput Abu Raedove. Iako je sirijska Vlada obećala da će obezbijediti cisterne s besplatnom vodom za građane, ovakva su se obećanja provodila selektivno i iz njih su, po običaju, isključene najsiromašnije četvrti. Stanovnici su zbog toga primorani kupovati vodu kod trgovca koji litar ‘tehnološke’ vode za upotrebu u domaćinstvu prodaju i po cijeni od deset sirijskih funti, iako je riječ o vodi nepoznatog porijekla i, najvjerovatnije, sumnjive kakvoće.

Prema riječima Abu Raeda, nedostatak vode za piće jedan je u nizu problema sa kojima se suočavaju stanovnici ovog grada. Kaže da građani moraju kupovati boce s pitkom vodom, jer je voda kojom se opskrbljuju domaćinstva zagađena, a desetine građana svakodnevno završe u bolnicama zbog trovanja.

Jedna boca vode za piće od litar i po košta i po 200 sirijskih funti, iako je sirijska Vlada uvela stroga ograničenja u prodaji vode, koja se ne bi smjela prodavati po cijeni većoj od 125 sirijskih funti. Međutim, prema riječima ovog čovjeka, ograničenja se odnose samo na male trgovine, dok nekolicina trgovaca povezana sa sirijskim režimom drži monopol nad svim osnovnim potrepštinama na tržištu koje prodaju po izuzetno visokim cijenama.   

To znači da Abu Raedu treba više od četiri hiljade sirijskih funti sedmično kako bi svojoj porodici osigurao neophodnu količinu vode. Kada tome doda još i sumu koju treba izdvojiti za kupovinu goriva za grijanje i kuhanje, te minimum prehrambenih proizvoda, onda dolazi do cifre zbog koje se osjeća potpuno bespomoćno.

Ratni profiteri

Medijski aktivista Abu Yahya za Al Jazeeru kaže da brojni trgovci i distributeri skladište vodu, gas i gorivo koje dobivaju od državnih distributivnih centara, kako bi ih prodavali građanima po dvostruko većim cijenama.    

Abu Yahya, koji živi u Damasku, objašnjava da „pojedini trgovci skladište pakete s bocama vode za piće svih vrsta. Iako je prodaja ovih paketa s vodom ograničena samo na državne institucije, zbog povećanja potražnje i nedovoljne količine stanovnici su primorani kupovati vodu kod ovih trgovaca. Oni nameću cijene kako žele, a njihov način poslovanja ne podliježe nikakvoj kontroli.“

Slično tome, trgovci i distributeri prodaju i gorivo i plinske boce po dosta većim cijenama od onih koje je precizirala sirijska Vlada, zloupotrebljavajući veliku potrebu naroda za ogrjevom.   

Ovaj medijski aktivista, koji radi za mrežu ‘Glas glavnog grada’, kaže da je sirijska Vlada ravnodušna prema rastućim krizama sa kojima se suočavaju stanovnici sirijske prijestolnice. Takvo zanemarivanje nije ništa novo za Vladu koja „živi kao bubreg u loju“, prema njegovim riječima.      

Izvor: Al Jazeera