Crnogorska IZ protiv krsta na Sahat-kuli u Podgorici

Restauracija Sahat-kule i rekonstrukcija Trga Bećirbega Osmanagića počela je u aprilu, a projekat vrijedan približno pola miliona eura finansira Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (Anadolija)

Islamska zajednica u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici, navodi se u saopćenju Mešihata Islamske zajednice u ovoj državi.

„Iskazujemo najdublje poštovanje prema hrišćanskim i svim drugim simbolima monoteističkih religija, ali samo ako je to saobrazno i primjereno određenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeni“, ističu iz IZ.

Dodaju kako je navedeni objekat u crnogorskoj prijestolnici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima, „osmanlijsko i islamsko nasljeđe u arhitektonskoj i kulturnoj baštini“, kao i to kako je svaka navedena građevina „vakuf – zadužbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju“.

Vlasništvo Vakufa

„Nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje. ‘Prekrštavanje’ Sahat-kule u Podgorici je novijeg datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice u Podgorici i diljem Crne Gore“, kažu iz IZ u Crnoj Gori.

„Godinama su predstavnici Islamske zajednice upozoravali na ove činjenice, na potrebu vraćanja vakufa u prvobitno autentično stanje – skidanja obilježja krsta sa Sahat-kule, ali i povratka mnogobrojnih građevina i zemljišta u vlasništvo Vakufa. Sa nevjericom smo pročitali u medijima da su visoki zvaničnici lokalne vlasti novi-stari izgled vakufa Sahat-kule dogovarali sa čelništvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilazeći Islamsku zajednicu kao neposredno zainteresovanu stranu.“

Iz Islamske zajednice apeliraju na nadležne vlasti „da se prekine sa proizvodnjom ovakvih apsurdnih događaja, da se Sahat-kuli vrati izvorni, autentični izgled i prekine sa vrijeđanjem osjećaja pripadnika islama u Podgorici i širom Crne Gore“. Također traže da se Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara u konzervatorskim uvjetima sanacije dostavi na uvid javnosti „kako bi se izakulisne radnje i manipulacije izvele na čistac“.

„Podsjećamo da je Islamska zajednica autohtona u Crnoj Gori i čini njeno viševjekovno društveno biće. Isto tako, mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je riječ o sahat-kulama, džamijama, česmama ili grobljima. Nećemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identiteta“, navodi se na kraju saopćenja koje potpisuje Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice Crne Gore.

Turska sredstva

Restauracija Sahat-kule i rekonstrukcija Trga Bećirbega Osmanagića počela je u aprilu, a projekat vrijedan približno pola miliona eura finansira Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), navodi agencija Anadolija. Radovi su u završnoj fazi, a kako je saopćeno, zbog specifičnosti pojedinih poslova na projektu restauracije, uklonjen je metalni element.

Iz Direktorata za kulturnu baštinu saopćeno je kako je element nalik krstu uklonjen privremeno i da će, nakon konzervatorskog tretmana, biti vraćen na isto mjesto, na vrh kule. To je najprije zatražila Mitropolija crnogorsko-primorska, koja je osudila čin uklanjanja krsta, tražeći da se krst što prije vrati. Oni su kazali da bi na isti način reagirali kada bi bio uklonjen vjerski simbol Katoličke crkve ili Islama.

Da će se krst vratiti na Sahat-kulu, danas je potvrdio i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Njegov zamjenik Časlav Vešović poručio je kako bi izgled ovog objekta, nakon restauracije, trebao ostati autentičan i sa svim dijelovima koji čine to kulturno dobro.

„Na sastancima i javno iznosim jednake stavove i do njih držim, a najbolja potvrda za to je i zahtjev Glavnog grada Upravi za zaštitu kulturnih dobara da se konzervatorske mjere sprovedu poštujući autentičan izgled Sahat-kule prije njene restauracije. Prema simbolu koji se nalazi na vrhu Sahat-kule nemam odnos kao prema religijskom obilježju, već kao dijelu kulturnog dobra koje pripada svima. Po mom shvatanju, restauracija istorijskih amblema Podgorice ne podrazumijeva njihovu redukciju. Znajući da je simbol do juče stajao na vrhu Sahat-kule, cijenim da tako treba da bude i vjekovima pred nama”, poručio je Vešović.

Izvor: Al Jazeera i agencije