Crnogorska policija pretresla i Medojevićev stan

Crnogorska policija po nalogu glavnog državnog tužitelja Ivice Stankovića pretresa prostorije Pokreta za promjene, članice koalicije Demokratskog fronta, ali i stan njezina čelnika Nebojše Medojevića.

Tužiteljstvo ga tereti za osnivanje kriminalne organizacije i pranje novca.

Zastupnici oporbenog DF-a prenoćili su u zgradi crnogorskog parlamenta, koju odbijaju napustiti kako bi spriječili privođenje Nebojše Medojevića.

Skupština mu je ukinula imunitet, a zastupnici Fronta zahtijevaju od glavnog državnog tužitelja obvezujuće uputstvo kojim se zabranjuje njegov pritvor.

Medojević je ranije danas kazao da je proces protiv njega montirani nastavak političkog progona Fronta i da neće dozvoliti uhićenje. 

Zastupnici DF-a očekuju da se zabrani određivanje pritvora Nebojši Medojeviću, kao u slučaju Andrije Mandića i Milana Kneževića.

DF: To je uvod u hapšenje

Predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović sinoć je, prije glasanja, poručio da parlament ne odlučuje o krivici Nebojše Medojevića, kao i da rješenje o njegovom pritvoru može donijeti samo sud i to na zahtjev glavnog državnog tužitelja.

No, članovi Demokratskog fronta smatraju kako je ukidanje imuniteta Medojeviću uvod u njegovo hapšenje i da je to “crvena linija preko koje neće preći”.

Po mišljenju predsjednika Demokratskog fronta, Andrije Mandića Crna Gora je “na ivici građanskog rata”.

I u parlamentu se Medojević branio riječima da u njegovom slučaju nema kaznenog djela, te smatra da su zastupnici obmanuti.

“Novac nije stečen na nelegalan način. Tužilac nije dao nijedan dokaz, čak ni indiciju da je novac nelegalno stečen”, istaknuo je Medojević.

Po njegovim riječima, “nelegalni novac se ne pere”.

Izvor: Al Jazeera i agencije