Crnogorska vojska dobija nove helikoptere i oklopnjake

Helikopteri Bell 412 EPL koristit će se za osiguravanje državne granice, izviđanje, podršku policiji u protivterorističkoj borbi (EPA)

Crnogorska vojska dobit će u bliskoj budućnosti tri nova helikoptera, a na kopnu će biti ojačana s tridesetak oklopnih vozila njemačke i američke proizvodnje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

“Modernizacija naših oružanih snaga predviđa skoru nabavku savremenih bespilotnih letjelica i formiranje čete specijalnih snaga, dok će borbeni avioni NATO-a moći da budu za pet minuta iznad vazdušnog prostora Crne Gore, ukoliko bude potrebe da ga štite”, prenijela je Radio-televizija Crne Gore saopćenje Ministarstva odbrane.

Novi helikopteri Bell 412 EPL koristit će se, između ostalog, za osiguravanje državne granice, izviđanje, podršku policiji u protivterorističkoj borbi, transport, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, kao i gašenje požara.

Sve tri letjelice u Crnu Goru stižu ove godine.

“Jedna u prvom, a preostale dvije u četvrtom kvartalu 2018. godine. Uvođenje u operativnu upotrebu, odnosno dostizanje punih operativnih sposobnosti, relativno je dug proces, koji u prosjeku traje oko tri godine, a koji podrazumijeva osposobljavanje potrebnog broja pilota kroz sve profile letačke obuke. Međutim, i tokom uvođenja u operativnu upotrebu helikopteri će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka, uz postepeno uvođenje od lakših ka težim i kompleksnijim”, objasnili su iz Ministarstva odbrane.

I dronovi patroliraju nebom

Kako su istakli, trenutno crnogorska avijacija raspolaže sa 13 višenamjenskih helikoptera tipa Gazela, koji ne mogu odgovoriti svim zadacima kao Bell-ovi.

Iz Ministarstva odbrane su poručili kako je predviđena i nabavka bespilotnih letjelica, kojima će kopnene snage vojske izviđati teren i prikupljati informacije.

Dok dronovi “bdiju” na nebu, pješadinci Vojske Crne Gore u budućnosti će biti zaštićeni oklopom novih vozila, američkih Humveeja i Mercedesa G-klase.

U oba slučaja riječ je o donacijama tih savezničkih zemalja, a blindirani “Nijemci” bi se trebali početi proizvoditi tokom januara, jer je potpisivan ugovor s proizvođačem, kako bi u drugoj polovini godine već bili u redovima Vojske Crne Gore.

Izvor: Agencije