Crnogorske opštine duguju 280 miliona eura

Dug crnogorskih opština prešao je 280 miliona eura, četvrtinu budžeta te države, i raste. Vlada u Podgorici još ne nalazi način da stane nakraj tom problemu.

Smanjenje broja zaposlenih, uz reprogram dugova, jedna je od glavnih mjera koje država planira preduzeti. Ali, ekonomisti upozoravaju da one neće biti dovoljne.

Za opštinu Kolašin, na sjeveru Crne Gore, vrijeme je usporilo prije četiri i po godine. Tada je račun grada blokiran zbog dugova, koji danas prelaze 10 miliona eura. Zato plate u opštini kasne, ne plaćaju se računi, doprinosi, krediti, porezi… a grad, po priznanju uprave, godinama posluje u “sivoj zoni”.

“Ako je četiri i po godine blokiran taj glavni račun i preko njega nije išlo redovno poslovanje, preko nekih jeste. Ao su, izgleda, bili računi koji su otvarani za određenu namjenu, a korišćeni su za redovno poslovanje. Da li je to zakonito? Naravno da nije”, rekla je Željka Vuksanović, predsjednica Opštine Kolašin.

Nema osnove za bankrot

Da otplati sve dugove, opštini Kolašin trebalo bi sedam godišnjih budžeta. I to je ne čini izuzetkom. Od 23 crnogorske opštine, samo sedam posluje na nuli ili u plusu. Dug ostalih procjenjuje se na više od 280 miliona eura, što je četvrtina crnogorskog budžeta.

“Iako su mnoge opštine u ovoj državi prezadužene, u Crnoj Gori ne postoji pravna mogućnost da proglase bankrot”, javlja iz Kolašina reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Ovakvo stanje u udruženju Zajednica opština Crne Gore objašnjavaju time da im je država proteklih godina oduzela pravo na brojne naknade, ali i viškom zaposlenih.

Traže izmjene zakona i s crnogorskom Vladom dogovaraju paket ekonomskih mjera.

“Ovo što je obaveza prema državi napraviće se reprogram po osnovu poreza i doprinosa, opštine će sa bankama sagledati da se i te neke obaveze reprogramiraju. Naravno, ono što je obaveza opština je da organizaciju i broj zaposlenih prilagode onome što je realno ekonomsko stanje i potreba svake opštine”, kazao je Refik Bojadžić iz Zajednice opština.

Država godinama ignoriše problem

U crnogorskim opštinama trenutno je gotovo 11.000 zaposlenih. Ekonomiska analitičarka Mila Kasalica kaže kako to prevazilazi sve granice održivosti.

Ona ističe da je država godinama “žmurila” na neplaćanje obaveza opština, čiji bi reprogram, objašnjava, bio opasan.

“Reprogramiranje poreskog duga na dvije godine u ovakvoj situaciji lokalnih samouprava i nikakve rekonstrukcije unutar u smislu broja zaposlenih, kvaliteta usluga, ne donosi ništa, jer će taj dug za dvije godine biti još veći”, rekla je Kasalica.

Proteklih godina bilo je puno ideja i o drugačijoj organizaciji opština u Crnoj Gori, koja bi podstakla njihovu održivost. No, da je bez uspjeha govori podatak da je samo prošle godine 14 od 23 opštine koristilo sredstva državnog fonda za pomoć opštinama od 25 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera