Crnogorski ljekari traže veće plate

Hirurzi Kliničkog centra Crne Gore, uz podršku doktora medicine iz cijele države, traže od Vlade da im poveća plate koje su, kako tvrde, godinama najniže u Evropi.

Od ministra zdravlja zahtijevaju da poveća koeficijente za obračun zarada i ne potpiše granski kolektivni ugovor, a od predsjednika države da stopira novi zakon o zaradama u javnom sektoru.

Iz Vlade poručuju da plate ljekara jesu male u odnosu na težinu posla, ali da su već povećane u granicama mogućeg, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.


Ljekari smatraju da koeficijent po kome će im se obračunavati plata nije prihvatljiv. 

‘Degradacija profesije’

Sa osnovnim zaradama od 480 do 660 eura, tvrde ljekari, imaju najmanja primanja u regiji, ali i Evropi. Zakon vide kao degradaciju svoje  profesije.

“Ono što smo mi tražili prevedeno u brojke značilo bi da doktor medicine može da zaradi između 750 i 800 eura, da ljekar specijalista čija bi osnovna zarada bila 1100 eura u tom slučaju moze da zaradi 1500 eura maksimum, a da doktor subspecijalista može da zaradi do 1800 eura po osnovu ukupnog rada”, rekla je Milena Popović Samardžić iz Sindikata doktora medicine.

Ministar zdravlja tvrdi da su prosječne plate ljekara veće, uz prekovremeni rad i duplo. No, kada bi dobili koeficijente koje traže, kaže ministar, zarade bi im išle i do četiri hiljade eura. Smatra da je  povećanje od 5,5 posto u ovovm trenutku jedino moguće.

“To u nominalnom iznosu znači da će svaki ljekar KCCG-a moći da očekuje od 140 do 160 eura na platu koju nosi kući, a svaki ljekar u državi će na ‘suvu platu’ imati 71 eura više”, kaže ministar zdravlja Crne Gore Budimir Šegrt.

Zbog malog broja ljekara po glavi stanovnika, tvrde u sindikatu, doktori imaju mjesečno i preko 40 prekovremenih sati. Predlažu da se oni ograniče.

Kvalitet usluge

Ne prihvataju argument države da nema novca.

“Radi se, po nama, negdje o dobroj volji i o načinu na koji nas Vlada percipira i na koji način percipira naš značaj za ovo društvo. Mi smo potplaćeni i to traje veoma dugo i vidimo da raspoloženje Vlade nije da taj status niti riješi, niti prizna kao takav”, rekla je Popović Samadržić.

I dok ljekari optužuju državu da za zdravstvo izdvaja svega pet posto BDP-a u odnosu na evropskih 8-12 posto, crnogorski premijer smatra da kvalitet zdravstva ne definiše samo novac.

“Ja mislim da Ministarstvo zdravlja mora da mijenja organizaciju i upravljanje. Mislim da ovdje nije riječ o nedostatku sredstava već o neracionalnoj organizaciji. Dopadalo se to nama ili ne, percepcija javnosti da ne dobijaju onaj kvalitet usluge koji im je potreban u zdravstvenom sistemu. Ja bih tome mogao dodati i da ne dobijamo onaj kvalitet usluge koji je srazmeran uloženim sredstvima”, rekao je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Za zarade osam hiljada zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, ovogodišnjim budžetom, izdvojeno je pet miliona više nego lani.

Ipak, posljednja istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa pokazala su da ova zemlja ima najlošiji zdravstveni sistem u Evropi.

Izvor: Al Jazeera