Crvena zvezda bez finala Eurokupa

Košarkaši Crvene zvezde pretrpjeli su poraz od ruskog Uniksa sa 67:84 (15:15, 21:27, 13:23, 18:19) (Arhiva)

Košarkaši beogradske Crvene zvezde nisu se uspjeli plasirati u finale Eurokupa, jer su u srijedu u Kazanju, u revanš utakmici polufinala, izgubili od ruskog predstavnika Uniksa sa 67:84 (15:15, 21:27, 13:23, 18:19), prenose agencije.

“Crveno-beli” nisu uspjeli odbraniti prednost od 11 poena iz prvog meča u Beogradu (63:52).

Nakon nešto bolje igre na početku utakmice, u nastavku je uslijedio veliki pad, prvenstveno zbog nedostatka samopouzdanja, ali i odgovarajuće taktike za otpor kvalitetnom protivniku.

Start meča najavio je da bi izabranici Dejana Radonjića mogli “preživjeti” teško gostovanje, makar s odgovarajućim porazom.

Loš napad, nesigurna odbrana

Centar Boban Marjanović odlično se nosio s rivalima pod oba koša i pritom bio precizan u šutu, a kada se na odmor otišlo s “minus” šest poena (36:42), s pravom je još postojala nada za konačan uspeh.

Uslijedio je, međutim, veliki pad u igri košarkaša Zvezde.

Veoma loš napad, uz nesigurnu odbranu i neoprostive greške za ovako važnu utakmicu, iskusni košarkaši Uniksa umjeli su iskoristiti i kazniti predstavnika Srbije.

Domaćin se u potpunosti razmahao i preuzeo inicijativu, a grčki internacionalac Nikos Zisis predstavljao je nerješivu enigmu za odbranu gostiju.

Uniks je u nekoliko navrata stekao 16 poena viška i već tada najavio da mu uspjeh neće izmaći.

Posljednja četvrtina počela je ohrabrujuće za Crvenu zvezdu.

Pogocima Marka Simonovića Beograđani su ponovo zaprijetili (57:70), a kada je pogodio Jaka Blažič za “minus” 11 (65:76) za trenutak se učinilo da gosti mogu do željenog cilja.

Podvig je, međutim, izostao, jer je tim iz Kazanja pojačao ritam. “Crveno-beli” nisu bili istrajni i uslijedio je očekivani epilog.

Radonjić: Odlučio Zisis

Domaćin je znatno organiziranijom igrom znao sačuvati prednost i rutinski doći do zasluženog uspjeha.

Uniks su do trijumfa predvodili Zisis sa 26, Andrew Goudelock sa 17 i Kostas Kaimakoglou sa 12 poena, dok su u sastavu Crvene zvezde bolji od ostalih bili Marjanović sa 12, DeMarcus Nelson sa 11 i Raško Katić sa deset koševa.

Trener Crvene zvezde je izjavio da je bilo teško suprotstaviti se raspoloženom timu Uniksa, a da je meč odlučio grčki internacionalac Nikos Zisis.

“Zisis je imao odličnu utakmicu, igrao je u najboljim evropskim klubovima i veoma je iskusan. Zna kako da igra u ovakvim utakmicama, a mi nismo umjeli da sačuvamo prednost iz prvog meča u Beogradu”, izjavio je Radonjić, prenosi Mondo.

Dodao je da je njegov tim odigrao prvu četvrtinu na željenom nivou (15:15).

U finalu Uniks – Valencia

“Da smo nastavili u istom ritmu, rezultat bi bio drugačiji. U drugoj četvrtini Uniks je igrao bolje, a mi smo mogli da se nadamo boljem rezultatu. Međutim, u drugom poluvremenu Uniks je pogodio mnogo dalekih šuteva, igrao taktički precizno i nismo imali koncentraciju da ih dostignemo”, konstatirao je trener Crvene zvezde.

“Imali smo u finišu meča svoj momenat, ali smo dva puta promašili šuteve iz reketa. Uniks ima iskusne igrače, koji su znali to da iskoriste. Situaciju nam je otežala i povreda Raška Katića. Luka Mitrović je nastupio poslije duge pauze zbog povrede. Sve je to bilo previše problema da bismo odigrali ravnopravno sve vrijeme sa Uniksom”, zaključio je Radonjić.

U borbi za trofej Uniks će se sastati sa španskom Valencijom, koja je u drugom polufinalnom dvomeču bila uspješnija od Nižnjeg Novgoroda (84:75, 79:53).

Finalne utakmice Eurokupa na programu su 1. i 7. maja.

Izvor: Agencije