Crvena zvezda osvojila ABA ligu

Oba finalista izborili su mjesto u Euroligi naredne sezone (Getty Images)

Košarkaši Crvene zvezde novi su prvaci regionalne ABA lige. Beogradski klub tako je postao osmi osvajač ovog takmičenja, a drugu godinu zaredom zagrebačka Cedevita zaustavljena je u finalu.

Nakon što su bili ubjedljivo najbolji u regularnom dijelu sezone, Beograđani su dominaciju potvrdili i u play-offu. Oba finalista izborili su mjesto u Euroligi naredne sezone.

Zvezda je dobila četvrtu utakmicu finalne serije u Zagrebu sa 89:79 i tako seriju riješila u svoju korist sa 3:1. 

Ponovo je čovjek odluke bio Amerikanac Charles Jenkins, kao i u polufinalnim duelima sa Partizanom, sa 17 poena i tri skoka, ali je i u ključnim trenucima odličnom odbranom trasirao svom timu put ka pobjedi.

Upravo je odbrana, koja je zaštitni znak trenera Dejana Radonjića, bila faktor koji je prešao na stranu Zvezde, ali i dosta bolji šut za tri poena u odnosu na jučerašnji meč, prenosi Tanjug.

Trijumf Zirbesa

Centar Boban Marjanović je sjajno otvorio duel, postigao je osam poena i čuvao blago vodstvo Zvezde, ali je brzo ušao u problem sa ličnim greškama i morao je da ga zamijeni Maik Zirbes, koji je zbog povrede propustio prethodne dvije utakmice.

Košarkaši Zvezde su u drugoj dionici zaigrali dosta agresivnije, nisu dozvolili lak prenos lopte, gdje se istakao Jenkins, i serijom 15:2 preuzeli kontrolu utakmice (45:27).

Cedevita je na isti način htjela da odgovori u drugom poluvremenu, Luka Babić i Tomislav Zubčić su kakav-takav korak održavali, ali je Nemanja Dangubić fantastičnom rolom, NBA zakucavanjem i šutem sa poludistance čuvao 16 poena prednosti.

Zvezda je tokom meča veliku prednost imala u skoku, a povratkom Zirbesa bila je dosta snažnija u reketu jer je podijelio nekoliko rampi, ali i u potpunosti zaustavio Stanka Baraća.

Ekipa Jasmina Repeše je u posljednjem kvartalu pokušala da se meč uvede u neizvjesnost serijom 10:0, prišla je dva minuta prije kraja na minus šest, Jenkins je već u sljedećem napadu trojkom riješio sve dileme, dok je šlag na tortu stavio Zirbes snažnim zakucavanjem.

Historijska pobjeda

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da je presretan što je njegov tim osvajanjem ABA lige ušao u klupsku historiju i poručio da je zasluženo na vrhu regionalnog takmičenja.

“Čestitam svim ljudima u klubu na odličnom rezultatu i trofeju, istoriski momenat za sve nas. Cedevita je bila odlična u sva četiri meča, a prethodno na impresivan način došli u finale i plasmana u Evroligu. Dva meča u Beogradu smo dobili, a možda je najvažniji bio drugi u seriji kada smo bili bez Zirbesa. Videlo se da se njegov izostanak osetio u prošlom duelu, ali smo napravili zaokret i slavili”, rekao je Radonjić.

On je istakao da je ključ pobjede bila igra u odbrani, ali i odličan šut za tri poena.

“Bili smo raspoloženo u napadu, održali smo prednost i zasluženo došli do šampionskog prstena. Zadovoljan sam kako smo odigrali večeras, ali i činjenicom da smo odlični bili tokom cele sezone posle prvog mesta u regularnog toka, uz samo dva poraza”, naveo je Radonjić.

Kapiten Zvezde Luka Mitrović dodao je da je ponosan što je predvodio ekipu do osvajanja trofeja.

“Ne mogu da opišem koliko sam srećan što sam deo generacije koja je posle toliko godina osvojila pehar. Čast mi je, pogotovo što sam kapiten ovog tima. Ponosan sam na igrače, stručni štab i sve ljude u klubu. Veliki uspeh za sve nas, posle Kupa Radivoja Koraća, ali i plasmana u top16 fazu Evrolige. Ipak, nećemo se zaustaviti na tome jer želimo domaći trofej”, zaključio je Mitrović.

Jasmin Repeša, trener Cedevite je kazao:

“Zvezda je glasila za favorita i to je potvrdila. Zasluženo su prvaci, a mi smo bili dostojan partner. Nažalost, na zagrijavanju je Ukića ukliještilo u vratu, a rano smo izgubili i Tomasa. Bez njih je bilo jako teško da ispadne kako smo željeli. No, rekao sam igračima da se i u teškim situacijama treba napraviti najviše. No, ako nam je nedostajalo širine i iskustva u napadu, moja je zamjerka igračima što u prvom poluvremenu nisu igrali dobru obranu.”

Tomislav Zubčić, igrač Cedevit,e je kazao da tim može biti zadovoljan jer je izborio Euroligu.

” Dopustili smo Zvezdi prelagan ulazak u utakmicu i kasnije se bilo teško vraćati”, kazao je.

Izvor: Agencije