Crveni križ pozvao Somaliju da propusti konvoj s hranom

Regije kojima je namijenjena pomoć kontrolira somalska oružana grupa al-Shabab (EPA)

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) pozvao je lokalne vlasti u ratom zahvaćenoj Somaliji da propusti 140 kamiona sa humanitarnom pomoći za 240.000 ljudi u toj zemlji.

ICRC je saopćio u petak da vlasti u južnoj i centralnoj Somaliji već više od četiri sedmice blokiraju isporuke hrane namijenjene za regije Srednji Shabelle i Galgadud, što je dovelo do toga da ova organizacija u četvrtak suspendira svoj program raspodjele pomoći u toj državi.

Regiju Srednji Shabelle kontrolira somalska oružana grupa al-Shabab koju povezuju sa al-Qaedom, dok je Galgadud podijeljen između više zaraćenih snaga, uključujući al-Shabab i provladinu paravojsku Alhlu Sunna Wal Jama.  

Glasnogovornica ICRC-a Marie-Servane Desjonqueres rekla je da je trenutno zadržano 140 kamiona ove organizacije.

„Nakon više od četiri sedmice nismo dobili dovoljno jasno objašnjenje zašto su zalihe još blokirane“, rekla je novinarima u Ženevi.

Suša i glad

ICRC je jedna od organizacija koja šalje najviše humanitarne pomoći u Somaliju te jedna od rijetkih koja djeluje u područjima koja kontroliraju pobunjenici.

Pomoć koja je blokirana također uključuje sjeme za poljoprivrednike u zemlji koja se godinama bori sa posljedicama rata, ali i katastrofalnih suša i poplava.

„Što duže čekamo, ta hrana se više neće moći koristiti“, rekao je zamjenik šefa operacija za Istočnu Afriku Benjamin Wahren.

„Čekamo objašnjenje. Ne treba im četiri sedmice da ispitaju kvalitet hrane, kao što su rekli“, naveo je on.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 250.000 Somalijaca bez hrane otkako je u julu počela kriza gladi.  

Izvor: Agencije