Crveni križ pregovara o primirju u Siriji

Crveni križ pregovara sa državnim snagama sigurnosti i opozicionim borcima kako bi dostavio pomoć Sirijcima (AFP)

Crveni križ je saopćio da pregovara sa sirijskim vlastima i borcima opozicije u pokušaju da zaustavi sukobe zaraćenih strana kako bi građanima mogao dostaviti prijeko potrebnu pomoć.

Saopćenje dolazi u vrijeme kada je najavljeno da će sirijska opozicija sudjelovati na međunarodnoj konferenciji u Tunisu u petak, na koju su također pozvani predstavnici Evropske unije, Arapske lige, kao i Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Nove naznake Rusije i Kine

Šef Arapske lige saopćio je da ima naznaka da bi Kina i Rusija mogle promijeniti stav o Siriji nakon što su ranije ovog mjeseca uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za okončanje nasilja u ovoj zemlji. 

“Od Kine, a u izvjesnoj mjeri i od Rusije, dobijamo indicije da bi moglo doći do promjene stava”, rekao je Nabil al-Arabi na konferenciji za novinare u Kairu u ponedjeljak. 

O tome da postoji mogućnost promjene kursa Rusije i Kine po pitanju Sirije govori i specijalni savjetnik UN-a Edward Luck.

Međunarodni komitet Crvenog križa  (ICRC) istražuje nekoliko mogućnosti za dostavljanje hitno potrebne humanitarne pomoći“, kazao je Bijan Farnoudi, glasnogovornik ICRC-a u Ženevi.

„Ovo uključuje prestanak borbi u najugroženijim područjima, kako bi se sirijskom arapskom Crvenom polumjesecu i ICRC-u omogućio brz pristup ugroženima“.

Bez ‘iračkog scenarija’

Farnoudi nije kazao ko sudjeluje u pregovorima, rekavši također i da je sadržaj pregovora povjerljiv.

Ranije u ponedjeljak, ministar vanjskih poslova Tunisa Rafik Abdessalem, koji je dao izjavu nakon sastanka ministara vanjskih poslova mediteranskih zemalja u Rimu, kazao je da je postignut dogovor o  izbjegavanju „iračkog scenarija“.

„Ne mislim da će ijedna arapska zemlja tražiti vojnu intervenciju. Evropske zemlje to također ne žele“, kazao je Abdessalem.

„Ne želimo irački scenario … moramo očuvati integritet Sirije“.

„Svi se slažemo oko potrebe da apeliramo na sirijsku vladu da zaustavi represiju demonstracija. Sirijskom narodu se moraju omogućiti određena prava. Oni imaju pravo na slobodu i demokratiju“.

Promijenivši stav nakon prošle sedmice, Abdessaelm je kazao da će „Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), najveća sirijska opoziciona grupa, kao i druge opozicione skupine, biti predstavljene na sastanku u Tunisu“.

Tunis, koji je bio domaćin prve međunarodne konferencije o Siriji u decembru, te koji je prekinuo veze s Assadovom vladom ranije ovog mjeseca, ne priznaje  SNC kao službenu organizaciju.

Sirijske trupe su u ponedjeljak okružile grad Homs,  dok su se iranski ratni brodovi usidrili u luci Tartus.

U međuvremenu, američki general Martin Dempsey kazao je da bi bilo kakva intervencija u Siriji bila „vrlo teška“, te da bi bilo „prerano“ da se naoruža opozicioni pokret.

Izvor: Agencije