Crveni križ SAD-a optužen za pronevjeru

Američki Crveni križ se suočava sa optužbama za pronevjeru novca doniranog za obnovu Haitija nakon zemljotresa 2010. godine. Prikupljeno je pola milijarde dolara, ali kritičari tvrde da je na terenu nedovoljno urađeno.

Naselje Campeche na strmim padinama Port-au-Princea se polako obnavlja. Poput mnogih mjesta, i ova zajednica je devastirana zemljotresom 2010. godine.

Američki Crveni križ i njihovi partneri tvrde da obnova najbolje napreduje baš na tom mjestu. Nove puteve i mostove grade obučeni Haićani, a domovi se obnavljaju i grade.

Lokalna stanovnica Marie-Mat Antoan kaže da ima osjećaj da su svi sada bogati i da puno bolje žive jer više nisu u šatorima. Ali Crveni križ SAD-a, koji je prikupio gotovo pola milijarde dolara, optužen je da je narod Haitija ostavio na cjedilu, jer su pronevjerili novac, a pomoć nije otišla u ruke onih koji su u potrebi.

Najozbiljnija optužba je da su izgradili samo šest novih kuća. Predstavnici Crvenog križa kažu da je to opasna laž.

„U tom smislu jako sam tužna zbog toga što ubuduće nećemo moći spašavati živote ako stanovništvo nema povjerenje u nas, a trebali bi nam vjerovati, jer smo zaista uspješni“, rekla je Chantal-Sylvie Imbeault, predstavnica Crvenog križa SAD-a.

Iz te organizacije kažu da imaju problema sa imovinsko-pravnim odnosima, ali uvjeravaju nas da su svaki pametno uložili. Priznaju da je situacija u prvih nekoliko mjeseci nakon zemljotresa bila haotična i da je razumljivo da su bivši uposlenici u internoj korespondenciji, koja je dospjela u javnost, kritikovali tadašnje humanitarne napore, s obzirom da su bili pod velikim pritiskom. Ali, naglašavaju da su njihove aktivnosti i investicije u drugim dijelovima primjer istinskog napretka.

Otvorena kritika

Pa ipak, Jean-Max Bellerive, koji je bio premijer Haitija 2010. kada je došlo do zemljotresa i koji je nadgledao obnovu, otvoreno kritikuje Američki crveni križ i ostale nevladine organizacije. Tvrdi da su većinom arogantni i da su ignorisali haićanske vlasti u ključnim danima nakon zemljotresa.

„Ponašaju se kao i svuda u svijetu. Imamo rješenje, uradićemo to i to, vi nam nećete govoriti šta da radimo sa novcem koji ja dobijem, doduše u vaše ime, ali ja sam odgovoran za taj novac i ja moram obrazložiti u šta je novac utrošen. Ne moram se vama pravdati“, navodi Jean-Max Bellerive, bivši premjer Haitija.

Reputacija Crvenog križa SAD-a je poljuljana, ali organizacija odbacuje sve optužbe. Pa ipak, mnogi ovdje smatraju da međunarodne humanitarne i nevladine organizacije moraju više sarađivati sa Haićanima kako bi oni konačno dobili nezavisnost koju čekaju toliko dugo, javlja reporter Al Jazeere, Andy Gallacher.

Izvor: Al Jazeera