‘Crveni mravi’ u Južnoj Africi: Šta bogati čine siromašnima?

Zaposlenici firme Crveni mravi na lošem su glasu zbog upotrebe prekomjerne sile u obavljanju poslova, a optužuju se i za zločine kao što su krađa, zlostavljanja i ubistva (James Oatway)

Britanski dnevni list The Daily Telegraph objavio je članak o fotografijama koje je načinio fotoreporter James Oatway pokrivajući priču o takozvanim ”Crvenim mravima” u Južnoj Africi. Autorica teksta Chiara Palazzo osvrnula se na dramatičnu fotografiju koja pokazuje muškarca koji nosi dvoje male djece u rukama za vrijeme operacije iseljavanja zgrade u Ulici Bree u Johannesburgu.  

Red Ant ili Crveni mravi su privatna sigurnosna firma za deložacije koju angažiraju vlasnici privatnih nekretnina, a često i gradska vijeća, kako bi se proveli nalozi za iseljenje. Sjedište firme se nalazi u najvećem gradu u Južnoj Africi, a ime su dobili po tome što svojim uniformama i kacigama podsjećaju na crvene mrave, koji su poznati u afričkim šumama.

“Po dolasku na mjesto deložacije, Crveni mravi daju priliku stanovnicima da ponesu što mogu od stvari i naređuju im da napuste zgradu”. 

“Sikhumbuzo Dlamini, glavni u crvenim mravima, pokupio je dvoje djece i odvukao ih od ulaza. Izgledalo je kao da su se upravo probudili”, kazao je James Oatway o fotografiji koju je snimio u junu 2017. godine. 

Prekomjerna sila pri deložaciji

Kaže kako je ovo jedna od mnogobrojnih scena koje je vidio i zabilježio od početka pa sve do kraja prošle godine dok je pratio Crvene mrave u njihovim akcijama.

Kaže da su zaposlenici ove firme na lošem glasu zbog upotrebe prekomjerne sile u obavljanju poslova, a optužuju se i za zločine kao što su krađa, zlostavljanja i ubistva.

Nakon što je dobio dozvolu od izvršnog direktora firme da se pridruži grupi i to nakon “mjeseci pregovaranja”, Oatway je pratio ove ljude prilikom brojnih deložacija, bilježeći svoja zapažanja. U početku se nije osjećao dobrodošlim, jedva su ga tolerirali, no polako su se navikavali i počeli ga prihvatati, kazao je. U operacijama su učestvovale stotine crvenih mrava, naoružanih štitovima i metalnim polugama, baš kao da se radilo o vojnoj operaciji. Deložacije su nerijetko završavale nasilnim sukobima između ovih skupina i bespravnih stanovnika objekata.

No ispod površine ove priče o grubosti Crvenih mrava, kazao je Oatway, krije se istina da muškarci u crvenim uniformama primaju skromne plate. Siromašni su baš kao i osobe koje iseljavaju, a ponekad su i sami bespravni stanari u sličnim objektima.    

Iseljavaju i svoje kolege

Jednoga dana, Crveni mravi su izbacili ljude iz zgrade u središnjem Johannesburgu. Iz malene, vlažne sobe izašao je čovjek u crvenoj uniformi. Istjeran je s ostalim stanovnicima, iako je bio jedan od njihovih. 

Oatway je u tom trenutku shvatio kako je apsurdno da živimo u društvu u kojem mora postojati sila poput Crvenih mrava. Ovakav program nasilja provodi se protiv siromašnih, čiji je jedini zločin taj što žele živjeti bliže gradu, u nadi da će pronaći posao.

Autorica je u zaključku kazala kako je ironija u tome da bogati zemljoposjednici koriste siromašne da rade njihov prljavi posao. Južnoafrički čelnici moraju riješiti ovaj problem i zaustaviti ovo kršenje ljudskih prava.

Izvor: The Telegraph