Crveni polumjesec: Bakterija koja razara ljudsko meso

U Siriji je u posljednjih 12 mjeseci zabilježeno više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti (Getty Images)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopćio je kurdski Crveni polumjesec.

Prema podacima humanitarnih organizacija u Siriji je u posljednjih dvanaest mjeseci zabilježeno više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti.

“Kao rezultat užasnih nedjela ISIL-a, uključujući ubijanje ljudi i ostavljanje njihovih tijela po ulicama, došlo je do ubrzanog širenja lišmanijaze”, izjavio je predstavnik kurdskog Crvenog polumjeseca Dilkash Isa, a prenosi britanski list Daily mail.

“Nismo znali za ovu smrtonosnu bolest prije rata. Borimo se već gotovo četiri godine, a ova bolest se pojavila na područjima Tal Hamisa, Hona i Qosa, koji su svi zahvaćeni sukobom”, rekao je jedan Kurdski borac.

Humanitarna katastrofa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) već duže vrijeme upozorava na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, gdje je pomoć potrebna za više od 13 miliona ljudi.

“Uprkos našim naporima, četiri godine rata uzrokovale su nazadovanje zdravstvenog sistema i pojavu različitih bolesti, pa se tako u susjednom Iraku razvila i epidemija kolere”, upozorio je WHO.

Prema podacima WHO-a, u Siriji je od početka rata djelimično ili potpuno uništeno 58 posto javnih bolnica.

Izvor: Agencije