Čudovišni uragan Michael jača dok se približava Floridi

Državni uredi, škole i univerziteti zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja sedmice (EPA)

Florida se u utorak priprema na udar uragana Michael koji bi uz moguće jačanje mogao postati “najrazornija oluja posljednjih decenija”, rekao je u utorak guverner te američke savezne države.

Uragan koji je u utorak ujutro prešao u drugu od ukupno pet kategorija puše vjetrovima od 155 km na sat, uz udare koji nadmašuju tu brzinu i nastavlja jačati, objavio je Državni centar za uragane (NHC) u Miamiju.

Predviđa se da će Michael preći u kategoriju 3 kada u srijedu dotakne tlo u Floridi, uz jake padavine i do 30 cm. Kad stigne na kontinent trebao bi izgubiti na intenzitetu.

U 12 sati po srednjoevropskom vremenu Michael se nalazio u Meksičkom zaljevu, 635 km od Panama Cityja na Floridi i kretao se prema sjeveru brzinom od 19 km na sat.

Vlasti su upozorile na moguće podizanje niova vode, mjestimično do 3,65 metara.

Zatvorene škole

Michael bi mogao postati najrazornija oluja na Floridi posljednjih decenija, izjavio je u utorak republikanski guverner Floride Rock Scott.

Scott je proglasio vanredno stanje u 35 okruga Floride. U pomoć je uključeno oko 1250 vojnika Nacionalne garde, a više od 4.000 vojnika je u pripravi, tvitao je Scott.

Državni uredi, škole i univerziteti zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja sedmice. Rastu gužve na benzinskim pumpama, a oni koji su planirali ostati ispraznili su police vode i drugih potrepština u trgovinama tokom ponedjeljka.

U susjednoj Alabami, Guverner Kay Ivey proglasio je vanredno stanje u ponedjeljak, zbog očekivanih razornih vjetrova, kiša i nestanka struje.

Energetske kompanije zaustavile su gotovo petinu proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i evakuirano je osoblje s deset platformi u ponedjeljak.

Izvor: Agencije