Ćumur kao rješenje problema grijanja u Srbiji

Bliži se početak sezone grijanja koja, po svemu sudeći, neće proći bez problema. Ukrajinsko-ruska kriza najteže je pogodila evropski energetski sektor, a posljedice sve više osjećaju i države regije.

U Srbiji vlada nestašica uglja, struje, gasa i mazuta, pa će tamošnja Vlada izdvojiti do pola milijarde eura za uvoz tih energenata. Elektroprivreda Srbije je, osim toga, zabranila prodaju uglja domaćinstvima što je mnoge građane dovelo u nezavidan položaj.

Selo Klokočevac u Istočnoj Srbiji karakteristično je po proizvodnji ćumura. Gotovo da nema dvorišta bez bar jedne ćumurane. Danilovići ih imaju 6.

„Za proizvodnju ćumura ide drvo koje više ne može tehnički da se koristi za industriju i za grejanje, to je drvo koje se koristi kao režijski otpad“, govori Biljana Danilović koja se bavi proizvodnjom.

Naredba Elektroprivrede

Ćumur se uglavnom koristi u industriji, za potpaljivanje visokih peći, ali ga za grijanje koriste i mnoga domaćinstva, kaže novinarka Al Jazeere Natalija Lučić koja je boravila u ovom mjestu.

„Zbog nedostatka uglja, iz Elektroprivrede Srbije stigla je naredba da se taj energent ne prodaje građanima, već da se koristi isključivo za proizvodnju struje. Tako će građani, koji su do sada računali na taj vid grejanja, morati da potraže neko drugo rešenje“, ističe ona.

Rješenje koje imaju Danilovići, moglo bi biti od koristi mnogima ove zime.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera