Curiosity počeo sa bušenjem površine Marsa

Curiosity je uzeo uzorak iz stijene 'JohnKlein', nazvanoj po preminulom članu NASA-inog tima (Reuters)

NASA-ino robotsko vozili Curiosity je izbušio rupu u stijeni na Marsu sa ciljem da uzme uzorak stjenovitog tla koji bi mogao ponuditi dokaze da je nekada na Marsu bilo vode, saopćila je američka svemirska agencija.

Izbušivši rupu od 6,4 centimetra u sedimentnom stjenovitom tlu, Curiosity je uzeo kameni prah koji je nastao tokom bušenja. NASA je u nedjelju saopćila da će Curiosity analizirati taj prah svojim laboratorijskim instrumentima.

Ovo je prvi put da je robot vršio bušenje da bi uzeo uzorak marsovskog tla.

Fotografija rupe, kao i fotografija nešto pliće testne rupe, mogu se naći na internetskoj stranici NASA-e.

“Najnapredniji planetarni robot koji je ikada dizajniran sada je potpuno operativna analitička laboratorija na Marsu”, kazao je John Grunsfeld, NASA-in pomoćni administrator Direkcije za naučne misije.

Upravljanje robotskom rukom

Curiosity je bušio u stijeni koja je nazvana “JohnKlein”, koja je dobila ime po zamjeniku projektnog menadžera marsovske Naučne laboratorije, koji je preminuo 2011. godine.

U narednih nekoliko dana, kontrolori sa Zemlje će upravljati robotskom rukom vozila da procesiraju uzorak tako što će smjestiti dijelove uzorka u instrumente koji se nalaze unutar Curiosityja.

Prije nego što se kameni prah analizira, dio tog praha će se iskoristiti da se izribaju tragovi materijala koji se možda slegao na opremu dok je vozilo još uvijek bilo na Zemlji, uprkos tome što je ono bilo temeljito očišćeno prije lansiranja, saopćila je NASA.

Bušenje i analiziranje je dio NASA-inog marsovskog Projekta naučne laboratorije, koji koristi vozilo Curiosity da otkrije da li je područje marsovskog kratera Gale ikada pružalo uslove za održavanje života.

Izvor: Agencije