Čurkin: Mir u Siriji je prioritet

Čurkin je kritizirao stav sirijske opozicije koja na pregovorima želi razgovarati samo o Asadovom odlasku (AP)

Rusija je upozorila da naredna runda mirovnih razgovora u Siriji ne treba biti usmjerena samo na prekid borbi u Halepu.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin je u razgovoru sa novinarima, nakon sastanka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata, istakao da je “smanjenje nivoa nasilja bolje za razgovore, ali da to ne treba biti preduslov”. 

Čurkin je pozvao zemlje koje imaju utjecaj nad opozicijom u Siriji da osiguraju da oni budu spremni za buduće razgovore. 

“Dolaze na razgovore ne govoreći ništa osim da predsjednik Bashar al-Assad mora otići sa vlasti, a to nije pregovarački stav”, naglasio je Čurkin.

Najpotrebniji lijekovi

UN upozorava da dva miliona ljudi u Halepu nema pristup pitkoj vodi i da to predstavlja rizik od izbijanja raznih oboljenja te da tehničarima treba osigurati prilaz za popravak električnih instalacija za napajanje vodovodnih pumpi.

Ranije je Rusko ministarstvo odbrane poručilo kako ozbiljno računa na pomoć Srbije i Kine u dostavi humanitarne pomoći Halepu.

„Osim odgovora međunarodnih humanitarnih organizacija, predloženo je konkretno učešće ministarstava odbrane jednog broja zemalja u dostavljanju humanitarne pomoći u Halepu”, rečeno je novinarima u Ministarstvu odbrane, prenosi TASS.

Najneophodnije je u Halep dostaviti lijekove i medicinsku pomoć pored ostalih potrepština, koje hronično nedostaju u gradu.

Izvor: Agencije