Curryju ‘Ratnici’ dali ugovor od 201 milion dolara

Stephen Curry je po dosadašnjem ugovoru zarađivao 11 miliona dolara po sezoni (Reuters)

Jedan od najboljih košarkaša NBA lige Stephen Curry (29) ostaje u Golden State Warriorsima, s kojima bi trebao potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 201 milion dolara.

Tako će postati prvi igrač u historije najjače svjetske košarkaške lige koji je dobio ugovor sa cifrom većom 200 miliona dolara.

Curry je po dosadašnjem ugovoru zarađivao 11 miliona dolara po sezoni, a novi ugovor mu garantira platu od približno 40 miliona godišnje.

Osam godina u klubu

U posljednje tri sezone Curry je s Golden Stateom osvojio dva naslova prvaka (2015, 2017) te je dva puta bio proglašen za najkorisnijeg igrača lige (MVP – 2015, 2016).

Curry, koji je osam godina u klubu, bio je ključni igrač u posljednjim uspjesima “Ratnika”.

Golden State ga je angažirao na draftu 2009. godine, a od tada je postao jedan od najboljih strijelaca NBA lige u historiji.

Dosadašnji bilans u karijeri: prosjek od 22,8 poena, 6,8 asistencija, 4,4 skoka i 1,8 ukradenih lopti po utakmici.

Pet uzastopnih sezona je najbolji strijelac Lige kada je riječ o šutevima za tri poena (prosjek realizacije mu je 43,8 posto, što je treći najbolji bilans svih vremena).

Griffin ostaje u Clippersima

Jedan od najboljih krilnih košarkaša NBA lige Blake Griffin (28) ostaje u Los Angeles Clippersima, s kojima će potpisati petogodišnji ugovor vrijedan 173 miliona dolara.

Griffin je pregovarao s Phoenixom i Denverom, ali je na kraju ipak odlučio ostati u Los Angelesu i tako su Clippersi izbjegli “crni scenarij”, u kojem bi ostali bez dvojice najboljih igrača.

Prije nekoliko dana tim je napustio najboljeg playmaker lige, 32-godišnji Chrisa Paul, koji će karijeru nastaviti u Houston Rocketsima.

Za njega su od Rocketsa dobili sedam igrača i izbor prve runde na “draftu” 2018. godine.

Izvor: Agencije