Cvetković oslobođen optužbi za genocid

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011, a sredinom augusta 2013. izručen je BiH (AFP)

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo prvostepenu presudu kojom je Aleksandar Cvetković oslobođen optužbi za krivično djelo genocid, javlja agencija Fena.

Naime, nakon provedenih dokaza i njihove ocjene, Vijeće nije van razumne sumnje moglo utvrditi odgovornost optuženog za djela za koja se teretio optužnicom od 12. septembra 2013. godine.

Sud nije mogao naći dokazane inkriminacije sadržane u optužnici kojima se Cvetković teretio da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a krajem juna 1995. godine sudjelovao u izvođenju prvog napada na „UN zaštićenu zonu Srebrenica“, odnosno da je sudjelovao 11. jula 1995. u vojnoj operaciji „Krivaja-95“.

Također, Cvetković je oslobođen  inkriminacija kojima je terećen za sudjelovanja u ubistvima muškaraca i dječaka Bošnjaka na lokaciji „Ekonomije Branjevo“ 16. jula 1995. godine. 

Dvojica preživjela

Tom prilikom je po prijekom postupku pogubljeno najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, dok su samo dva zarobljenika preživjela.

Dvojica preživjelih ranije su svjedočili u nekoliko procesa vođenih protiv optuženih za genocid i zločine u Srebrenici.

Jedan od ovih zaštićenih svjedoka ranije je govorio za Al Jazeeru. Objasnio je da su iz Doma kulture u Pilici, gdje su bili zarobljeni muškarci, među kojima je bilo i dječaka od 15 i staraca od 80 godina, dovezeni do poljoprivredne zadruge Branjevo i strijeljani.

„Rafal se čuo samo. Mi smo pali odmah. I ja sam pao. Nisam bio ranjen. Pitaju: ‘Ima li ko živ?’ Jedan se javi: ‘Imam ja’, drugi kaže: ‘Imam ja, hajde me ubij’. Oni su prišli i samo… Mali je pucanj bio. I tako je teklo to dok nisu pobili sve“, kazao je ovaj svjedok.

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011. godine. Sredinom augusta 2013. izručen je Bosni i Hercegovini.

Suđenje Cvetkoviću počelo je 12. novembra 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije